Expressen förstår frågan

Upphovsrättsindustrin slår tillbaka
6 januari, 2008
Från fotokopiering till fildelning
7 februari, 2008
Visa alla

Expressen förstår frågan

Det är sällan som jag blir känslomässigt rörd av att läsa tidningen. Men expressens ledare idag träffade mig rakt i hjärtat. Det har skrivits en hel del om frågan på olika ledarsidor på sistonde, Osccar har en bra sammanställning längs ner i det här blogginlägget. Men ingen annan, utöver vi i Piratpartiet, säger så tydligt och så koncist vad det handlar om som expressens ledare:

Vi får välja mellan brevhemlighet och lagen mot fildelning, mellan
skydd för den personliga sfären och upphovsrättsorganisationernas möjlighet att
ta betalt på samma sätt som hittills.

Ord som alla som varit engagerade i Piratpartiet känner igen. Vi har länge framfört just det argumentet. Kanske kan det här vara en vändpunkt, kanske kan debatten nu föras så att det inte längre är vi upphovsrättsreformister som tvingas försvara för den kulturspridning som upphovsrättsindustrin svartmålar som grov brottslighet utan att det istället är industrin som får stå till svars för faktumet att de lägger massor av energi på att lobba för ett övervakningssamhälle där privatlivet raderas.

Det ligger fortfarande ett enormt politiskt arbete framför oss innan vi lyckats få alla de politiker som sitter i knät på lobbyisterna att inse att de faktiskt är folkvalda och därmed ska följa folkets vilja och inte lobbyisternas, men att ha en stor tidning i ryggen ger mig tillförsikt i att det är ett arbete som kommer att lyckas.

I ett helt annat ämne noterar jag att Umeås studentkårer har lyckats få igenom att alla salstentor vid Umeå universitet ska vara anonyma för att säkerställa att studenterna behandlas rättvist. Ett tydligt steg i rätt riktning som jag hoppas att fler högskolor tar efter.

Please follow and like us:
Mab
Mab

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kontakta mig
Facebook
RSS