Välj en sida

Med EU-valet i backspegeln är nästa hållpunkt på min agenda den stundande Almedalsveckan. Förra året åkte jag dit som representant för Ung Pirat, men i år åker jag dit som en av Piratpartiets representanter. Totalt skickar Piratpartiet tolv personer till ön, och Ung Pirat fyller på med ytterliggare tretton personer. Så det blir en rejäl skara som äntrar ön för att mingla med media, lobbyister och makthavare. Än så länge verkar vi inte ha bokat in något eget evenemang, men jag hoppas verkligen att vi ordnar något. Personligen tror jag att torsdagen skulle vara rätt dag att trycka in ett par events. Den dagen har i år tilldelats kristdemokraterna, och får man ta EU-valsresultatet som en indikator kommer folk nog gärna missa dem för att besöka oss. Det är dessutom dagen efter det svenska ordförandeskapet drar igång, och det kan vara bra att redan från början visa att vi inte kommer ge regeringen någon borgfred under ordförandeskapet.

Jag har suttit och kikat lite grann på programmet för det här året, och föga förvånande har lobbyn bokat in ett par olika seminarier där de kommer försöka banka in vikten av en allt hårdare upphovsrätt:

Svenska förläggareföreningen
håller på tisdagen ett seminarium med titeln: Upphovsrätt, yttrandefrihet och mångfald. Medverkande är vår alldeles egna favortit Dick Harrisson, samt Agneta Lindblom Hulthén, Journalistförbundets ordförande. Kan även noteras att även om Svenska förläggareföreningen står som arrangerande organisation så är kontaktpersonerna anställda på Svenska läromedelsförfattares förbund samt Taste PR.

Mer konstruktiv kommer förmodligen det seminarium som FORES anordnar på torsdagen vara. Det har titeln: Fred efter Pirate Bay? Vilken upphovsrätt och vilka affärsmodeller? Där finns en väldigt blandad debattpanel och kanske borde vi kontakta FORES och se om de inte är intresserade av att även ha Piratpartiet representerade i panelen.

Samtidigt som FORES seminarium ligger seminariet: Varför är upphovsrätten viktig för skolbarn och studenter? Den här gången så hymlar inte Svenska läromedelsförfattares förbund med att det är de som är arrangörerna (givetvis tillsammans med Taste PR)

Direkt efter FORES seminarium har Svenska Journalistförbundet lagt seminariet: Utan upphovsrätt ingen demokrati! Bara skillnaden i namnvalen säger en hel del. Här handlar det inte om dialog utan om att trumma in ett budskap. Värt att notera är att det återigen är samma personer från Svenska läromedelsförfattares förbund och Taste PR som står som kontaktpersoner. Jag tycker det är lite sorgligt att Svenska journalistförbundet lånar ut sitt namn till lobbyn på det här sättet.

Ett seminarium som kommer beröra upphovsrätten som inte SLFF och Taste PR verkar ligga bakom är: Gratis? Om kvalitet, pengar och skapandets villkor som anordnas av Medieföretagen på fredagen. Här finns en intressant samling skribenter med förmodligen väldigt olika utgångspunkter. Från Andreas Ekström, som normalt är väldigt kritisk till Piratpartiets idéer, till Anders Rydell, som jag uppfattar ligga betydligt närmare oss i sina åsikter.

Det finns säkerligen en hel del andra seminarier som kommer beröra våra frågor. Och jag kommer förmodligen få anledning att skriva mer om Almedalen när det närmar sig. Om någon annan har koll på ett seminarie under veckan som kommer beröra upphovsrätten som jag har missat får ni gärna höra av er.