Socialdemokraterna vill ha kvar Ipred!

Europaparlamentsvalet 2009
20 oktober, 2009
Mathias Klang: Rip, Mix, Burn… Steal? Problem och lösningar när upphovsrätt blir en kulturbarriär.
2 november, 2009
Visa alla

Socialdemokraterna vill ha kvar Ipred!

Jag är knappast förvånad över att de unga delegater som ville få socialdemokraterna att bestämma sig för att riva upp Ipred-lagen får återvända hem från kongressen med misslyckat värv. Visserligen fick de igenom en kompromiss där det sägs att lagen ska förändras, men det kommer inte leda längre än en halvhjärtad utredning som kommer föreslå lite justeringar på ytan så länge S inte förstår att upphovsrätten aldrig kommer vara en garant för kulturellt skapande, utan att den är en garant för en bestående dominans av en förlegad mediaindustri

Sedan upphovsrättens tidiga år då den tydligt enbart berörde kommersiella aktörers aktiviteter har den muterat till att mest av allt vara ett hinder för nyskapande och nya sätt att se på skapandet av kultur och av kulturella artefakter genom att konservera kultursektorn och förhindra nya kreativa sätt att sprida kultur. Om inte socialdemokraterna en dag vaknar upp och inser att upphovsrätten fallit helt ur led med sitt ursprungliga syfte så kan vi vara ganska säkra på att även en förändrad Ipred-lagstiftning i sossetappning kommer vara en lagstiftning där den som bäst är tandlös och som värst direkt skadlig. Inte bara för den personliga integriteten, utan även för utvecklingen på det kulturområde den säger sig vilja värna.

Att Ulf Bjereld utbrister att detta kanske är starten till att Piratpartiet inte ska behövas i riksdagsvalet nästa år kan knappast ses som en konsekvens av hans statsvetenskapliga kunnande och intresse för informationspolitikens framväxande roll. Nej det lär snarare bero på att han fallit offer för en naiv förhoppning om att den socialdemokrati han bekänner sig till ska släppa sitt krampaktiga tag kring 1900-talet och ta steget in i kunskapssamhället. 

Tyvärr lär han blir rejält besviken.

Please follow and like us:
Mab
Mab

5 Comments

 1. Riktigt bra skrivet! Sossarna spelar det populistiska spelet utan att egentligen vilja förändra nått mer än sina egna väljarsiffror. Det är respektlöst.

 2. Profilbild Ulf Bjereld skriver:

  Önsketänkande är en mänsklig egenskap. Men den egenskapen inbegriper också Piratpartister. Om Piratpariet tror att det rödgröna blocket kommer att lämna walk over till Piratpartiet i de integritetspolitiska frågorna i 2010 års val så ägnar man sig just åt önsketänkande.

  Däremot är det sant att Socialdemokraterna har en mycket lång väg kvar att gå i dessa frågor – vilket jag ju också skriver i min bloggpost som refereras ovan. Men det nya är att det socialdemokratsika ledarskapet har fått upp ögonen för dessa politiska frågors relevans och sprängkraft på ett helt annat sätt än tidigare. Det är ett faktum som Piratpartiet sakligt och strategiskt måste förhålla sig till.

 3. Ulf: walk over lär vi väl knappast räkna med. Men det parti som har mest trovärdigthet i integritetsfrågorna ibland de rödgröna är väl trots allt mp och inte s?

  Att sedan partiledningen fått upp ögonenen för de här frågorna är givetvis bra, men min magkänsla säger att det nog mer handlar om en förståelse att frågorna är viktiga för många människor, inte varför frågorna är viktiga. Det lär som mest resultera i en taktisk triangulering och försök till kompromissande och knappast i någon genomtänkt ny politisk linje.

 4. Profilbild Anonym skriver:

  Det är enbart valtaktik. Riktigt genomfalskt. Synd att v och mp allierat sig med s. Jag mår illa. /Anders

 5. Profilbild Edvard skriver:

  På vilket sätt är MP mer trovärdiga än V i integritetsfrågan?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kontakta mig
Facebook
RSS