Intryck från Bryssel
4 december, 2009
Gröna gruppens gruppmöte i europaparlamentet
8 december, 2009
Visa alla

Dagen Google blev onda

Andreas Ekström har skrivit en hel del läsvärt om Googles relation med internetanvändarna och arbetar just nu på boken Google-koden. En bok jag länge planerat att läsa när den väl kommer. Jag övervägde också länge att donera till bokens tillkomst, men eftersom jag levt utan inkomst sen i mars beslöt jag mig för att det inte var min tur att bidra just nu. Som tur är fanns det andra som tänkte annorlunda. Själv har jag alltid haft en ganska positiv syn på Google och därför kändes det spännande att få läsa en bok som jag upplevde skulle ha en ganska kritisk approach till företaget.

Ett företag med mottot ”don’t be evil” kan man väl knappast tycka illa om? Visst, de böjde sig för regimen i Kina och blev en del av den kinesiska internetcensuren. Men Kina är ju så långt borta, och de gav oss ett par halvhjärtade förklaringar som vi snabbt köpte för att vi ville fortsätta gilla Google. De gav oss ju så fina gratistjänster, och var en motpol mot Microsoft.

Men nu har gränsen gått. Google har blivit onda! De har köpt upp företaget som utvecklat Etherpad och lagt ner tjänsten för att säkra marknaden för Google Wave. Precis ett sådant kortsiktigt beteende som deras don’t be evil-policy skulle hindra dem ifrån. Själv har jag använt etherpad regelbundet de senaste månaderna och ser Googles tilltag som ett direkt påhopp på mina internetvanor.

Christopher Kullenberg skriver ett väldigt bra inlägg om det hela, och avslutar med en uppmaning om att hjälpa till att bygga ett eget verktyg för realitidskollaboration:

Istället jobbar vi så här: Programmerare och andra som vill bidra – kom till #faxpad på irc.freequest.net. Vi bygger om, bygger nytt! Kollaborativa textdokument i ljusets hastighet är en del av vår vardag. Vi kan inte låta antimarknader styra över detta! Vi har skillz, vi har kraften! Nu bygger vi om!

Jag önskar dem all lycka till och hoppas att många bidrar till agt bygga oss ett nytt verktyg nu när Google så skurkaktigt tagit ifrån oss det vi vant oss vid. Precis som man kan vänta sig av det ondskefulla företag som Google är.

Please follow and like us:
Mab
Mab

6 Comments

 1. Profilbild klara skriver:

  Frågor jag ställer mig: Ska det vara ok rent etiskt för ett företag att köpa upp ett annat för att stänga ner det? Kan sådant verkligen vara en del av en fri marknad? Hur kommer man åt privata antimarknader? Går sådant på sikt att påverka via lagstiftning eller är aktivism enda sättet att komma runt det? *tänka högt*

 2. @klara Ja för fan. 😉 Tänk på att det kanske var etherpads syfte hela tiden att bli uppköpta. Du hade ju dessutom möjlighet att säkerhetställa din relation till dem genom att betala. Det gjorde du inte.

  Sedan förefaller ju Googles tilltag synnerligen oklokt eftersom wave inte är klart ännu.

 3. Profilbild Marco Baxemyr skriver:

  klara: Det tänker jag på också..

 4. Profilbild Björn skriver:

  Yes, tänk på att det mycket väl kan varit Etherpads exitstrategi att bli uppköpta (de två typiska exitstrategierna är börsnotering eller uppköp av annat företag. de allra flesta har uppköp som strategi).

  Problemet är inte uppköpet, problemet är att folk utför sin databehandling på någon annans server, utan att förstå vad det innebär. När folk sedan blir förvånade att saker kan förändra sig när de dessutom använt tjänsten gratis utan något avtal blir jag trött.

  Lösningen heter inte att reglera uppköp. Lösningen heter att köra databehandlingen hos sig själv eller hos en part man litar på. Ett kommersiellt företag är sällan det, åtminstone när man inte skrivit något avtal. Att den fina koden finns tillgänglig någonstans, så att folk kan hosta sina egna inkarnationer på egna system kan man lösa med öppen källkods-licensiering, men det hjälper inte problematiken med hostandet av tjänsten och betrodda parter.

 5. Profilbild Björn skriver:

  Förresten, om någon undrar vad en exitstrategi är ska ni läsa det här inlägget: http://disruptive.nu/2008/10/16/vad-har-du-for-exitstrategi/

  notera särskillt

  "Endast tre procent av alla exits som görs är börsnoteringar. Resten är uppköp. Dvs det mest sannolika, om du nånsin lyckas göra en exit med ditt bolag, är att det blir uppköpt."

 6. Profilbild Viktor skriver:

  De la inte ner tjänsten helt hux flux, de köpte ju upp den för att sedan kunna publicera källkoden som open source! 😀

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kontakta mig
Facebook
RSS