Upphovsrättssituationen i Kanada

Update angående Amelias situation
18 februari, 2010
Couchsurfing och piratkojor
19 februari, 2010
Visa alla

Upphovsrättssituationen i Kanada

Två länkar blinkade förbi  på min twitterapplikation (tack Amelia för länkarna) och likt en insekt dragen mot ljuset var jag tvungen att klicka på dem bägge. Den första visade sig vara en ingående beskrivning av den amerikanska industrins kritik mot kanadensisk upphovsrättslagstiftning (den andra handlade om kontroll av medicinpriser).

Igenkänningsfaktorn när jag läste om industrins nidbild av situationen i Kanada var slående. Precis som Sverige för något år sedan målades upp som ett piratparadis utan like är det nu Kanada som föreslås få högsta prioritet, tillsammans med länder som Kina och Ryssland. Artikeln gör också en intressant iaktagelse, den amerikanska industrin har inget problem alls med att Kanada i vissa avseenden har strängare lagstiftning än USA. Vilket är givet eftersom det gynnar deras intresse. Men artikeln konstaterar vidare att om man går runt och harmoniserar lagstiftningen uppåt utifrån det land som har hårdast upphovsrättslagstiftning på vart område så kommer man skapa en spiral av allt hårdare upphovsrättslagstiftning.

Och det är där vi är idag. Det är den mörka spiralen som Piratpartiet motsätter sig. Och det är därför vi behövs i Sveriges riksdag 2010. Och det är därför våra platser i EU-parlamentet är en fundamental start på den inbromsningsprocess som vi behöver få till innan det ens går att få till en internationell dialog om hur en samhällsnyttig upphovsrätt bör se ut.

Please follow and like us:
Mab
Mab

1 Comment

  1. Profilbild Wilhelm Raab skriver:

    Vad är det med USA och att "förklara krig" mot saker?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kontakta mig
Facebook
RSS