Skifte i ledningen för PPI
2 mars, 2010
I Frankrike piratkopierar man
3 mars, 2010
Visa alla

Open Europe

Organisationen Open Europe höll en debatt rörande Stocholmsprogrammet och huruvida EU är ett hot mot det öppna samhället i förra veckan, och Christian Engström var inbjuden att tala. Debatten hölls på Euroflat Hotell i närheten av Schuman.Jag begav mig dit till sammans med Christian och HAX. Då Christian var sen från ett möte med IMCO skickades han dit i en av parlamentets bilar, och jag och HAX tog oss dit via en promenad i det belgiska vårvädret (dvs några plusgrader och regn). Därav missade vi de första två talarna på seminariet och kom dit lagom till när Christian skulle hålla sitt anförande där han redogjorde väldigt konkret hur olika rättigheter i den Europeiska konventionen riskerar att urholkas genom den utveckling vi ser i EU idag. Frågorna som kom till panelen efter Christians anförande rörde datainsamling i brottsförebyggande syfte, Swift, och ACTA-avtalet. Jonathan Faul från EU-kommissionen menade givetvis att inget ont i världen berodde på EU utan på yttre omständigheter (USA) eller på att vissa medlemsländer redan sysslade med verksamheten och att EU kopplats in för stt harmonisera situationen. Vidare gillade han inte alls liknelsen Christian hade gjort under sitt anförande med hur det fungerat i Östtydskland. 

Men bäst på hela seminariet var nog när den brittiske konservative EU-parlamentarikern Roger Helmer på klingande brittiska kuppade frågestunden och förde fram svidande kritik mot EU snitsigt formulerat i frågeform. Han lyckades såga det polisiära samarbetet genom att påpeka att medborgare som utlämnats till ett annat EU-land (i det här fallet Lettland) berövades de rättigheter till den form av rättvis prövning som de borde kunna förvänta sig av sitt hemland. Sedan gav han sig på att EU körde över medlemsländernas arbetsrättslagstiftning och slutligen sågade han ministerrådet som sådant för att vara alldeles för avlägset från folket för att kunna ses som en legitim demokratisk institution. Man kan tycka vad man vill om frågorna i sak, men engagemanget i och kvaliten på framförandet var enastående och retoriken lysande.

Please follow and like us:
Mab
Mab

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kontakta mig
Facebook
RSS