Välj en sida

Vi var många som var glada när Europaparlamentet antog sin position angående nätneutralitet förra året. Nu riskerar allt det att gå förlorat då parlamentet kompromissat bort sina principer i en uppgörelse med ministerrådet. Imorgon kommer EU-parlamentet rösta om frågan, och det ser mörkt ut. I god ordning verkar parlamentet tycka det är viktigare att komma fram till en kompromiss med rådet än att stå upp för grundläggande principer.

I ett försök att vända situationen har ett antal nätaktivistorganisationer gått ihop i kampanjen Savetheinternet.eu och uppmanar där medborgare att kontakta EU-parlamentariker inför omröstningen och få dem att lova att stå upp för nätneutraliteten. De har även lyckats engagera en rad organisationer och företag utanför den vanliga gruppen nätaktivister i att argumentera för nätneutralitet.

Även Tim Berners-Lee, skaparen av world Wide Web, har gjort ett uttalande där han uppmanar de europeiska beslutsfattarna att stå upp för nätfriheten: http://webfoundation.org/…/net-neutrality-in-europe-a-stat…/

Och för den som behöver förstå frågan bättre och samtidigt bli lite road istället för oroad rekommenderar jag John Olivers klipp om nätneutralitet när frågan var på tapeten i USA.

 

savenetneutrality