Dataskydd
1 mars, 2017
Geoblocking
3 mars, 2017
Visa alla

datalagring

Kvällens andra samtal om nätpolitik berör ett ämne där nog alla som följt piratpartiet har en klar bild av vad vi tycker. Datalagringsdirektivet har varit en politisk följetong utan like i svensk politik ända sedan partiets barndom. Vi är det enda partiet i Sverige som konsekvent arbetat för att få bort datalagringen, både i Sverige och inom EU. och Partiets linje presenterades tidigare såhär:

Piratpartiet kräver att den lag ska rivas upp, som tvingar tele- och internetföretag att lagra information om sina kunders trafik under minst ett halvår, för att kunna lämna ut den till polis och säkerhetstjänst.

Det är den digitala världens motsvarighet till att avsändare, mottagare och datumstämpel på alla brev man skickar och tar emot skulle fotostatkopierats och alla telefonsamtal registreras, och rubbet arkiveras i minst ett halvt år. Det är en övervakning som inte ens de totalitära regimerna i Nazityskland och Sovjetunionen kunde drömma om.

lagen infördes ursprungligen efter ett direktiv från EU (kallat datalagringsdirektivet). EU-domstolen har dock underkänt direktivet eftersom det strider mot mänskliga rättigheter, och förklarat det ogiltigt. I Sverige envisas dock politikerna från de stora partierna med att lagen ska vara kvar och datalagringen fortsätta.

Piratpartiet kräver att den svenska implementeringen av datalagringsdirektivet rivs upp utan att ersättas med någon annan form av datalagring. staten ska inte slentrianmässigt hålla koll på vem som samtalar med vem när. Övervakning ska bara få ske i enskilda fall vid misstanke om allvarligt brott.

Jag kan inte se något skäl att ändra i den linjen som vi haft, men eftersom det är en viktig fråga tar vi ändå upp den till diskussion kl 21 ikväll i chatten.

När vi känner oss färdiga med den frågan kommer vi ha ett öppet samtal om huruvida det finns andra områden där det kan behövas särskild reglering av ISPar. Så titta förbi och ge ditt bidrag till diskussionen

Please follow and like us:
Mab
Mab

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kontakta mig
Facebook
RSS