Fördelarna med dataskyddsförordningen

Upphovsrättsreformen i EU tar ett steg i rätt riktning.
8 mars, 2017
Upphovsrätt: omröstning i IMCO och Comodini ute ur bilden
8 juni, 2017
Visa alla

Fördelarna med dataskyddsförordningen

Jag växte upp under en period när det inte gick att vara intresserad av digitala frågor utan att samtidigt ogilla Microsoft för deras dominerande ställning i branschen. Det har därför varit en ganska omtumlande resa de senaste sex åren då jag jobbat med EUs digitaliseringspolitik att inse att Microsoft har förvandlats till att vara ett av de mer rimliga IT-företag att ha att göra med. Särskilt när det gäller frågor om säkerhet och datahantering. Men sådan är världen vi lever i. Microsoft har inte byggt sin affärsmodell på att utnyttja sina kunders personuppgifter, och därmed har de blivit en av få röster i branschen som talar om vikten av ett fungerande dataskydd. Nu senast i förra veckan har säkerhetschefen för Microsoft Sverige, Daniel Akenine, skrivit en bra debattartikel om fördelarna med EUs dataskyddsreform. Där lyfter han, bland annat, rapporteringsskyldigheten vid intrång, och det utökade ansvaret för företag. Hans slutkläm är värd att upprepa:

En sak som är tydlig är att en ny riktning pekas ut mot en tid där företag och organisationer måste ta större ansvar och där vi som individer får mer kontroll vilket bidrar till en förändring som skapar nya möjligheter.

Jag har tidigare skrivit om EUs nya dataskyddsförordning här, och vill du veta mer rekomenderar jag starkt sidan dataskydd.net, som drivs av vår förra Europaparlamentariker Amelia Andersdotter.

Please follow and like us:
Mab
Mab

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kontakta mig
Facebook
RSS