Välj en sida

EU-kommissionens förslag om att införa censurfilter på alla plattformar där användare kan lägga upp material (artikel 13) diskuteras idag i ministerrådets arbetsgrupp för upphovsrätt. Förslaget innebär att alla plattformar där användare kan ladda upp material kommer att tvingas införa algoritmer som förhandscensurerar alla uppladdningar från användare (dvs i princip all social media, youtube, diskussionsforum etc). Målet är att säkerställa att inget upphovsrättsskyddat material laddas upp utan tillstånd, men det är uppenbart att det även kommer leda till att lagligt material censureras bort. En samling EU-parlamentariker med piratpartisten Julia Reda i spetsen jobbar för att stoppa förslaget. Här kan du läsa mer om hur du kan hjälpa dem.

Förslaget som lades fram av kommissionen i september 2016 drevs där fram av Günther Oettinger, den dåvarande kommissionären för den digitala ekonomin och det digitala samhället. Günther är känd för att vara väldigt förtjust i att gå i den tyska industrins intressen, och det är uppenbart att han har lyssnat väldigt mycket på upphovsrättsindustrins lobbyister när han arbetade fram det här förslaget. Tyvärr är han inte den enda politikern som sitter i industrins knä, utan ett flertal medlemsstaters regeringar och stora delar av Europaparlamentet har uttryckt stöd för det här förslaget.

Det har därför formats en spretig allians av Europaparlamentariker som jobbar för att väcka en folklig opinion i frågan. Tyvärr har det hittills inte gått särskilt lysande i Sverige, där vi verkar lida av en nationell villfarelse om att upphovsrättsfrågan på nätet reddes ut för tio år sedan, och helt verkar missa att det faktiska reformarbetet när det gäller Europeisk upphovsrätt pågår just nu.

Vad än som beslutas nu lär bli gällande lag i Europa i minst tio-femton år till innan vi kan hoppas på en ny reform, så sprid gärna information om vad som händer i Bryssel just nu. Än är det inte försent att vrida reformen åt rätt håll. Eller i alla fall åt ett mindre skadligt håll.