Censurfilter stridsfråga i EUs upphovsrättsreform

Panelsamtal om upphovsrätt i Almedalen med vår Europaparlamentariker Julia Reda
7 juli, 2017
Piratpartiet: Medlemsbrev vecka 7
12 februari, 2018
Visa alla

Censurfilter stridsfråga i EUs upphovsrättsreform

EU-kommissionens förslag om att införa censurfilter på alla plattformar där användare kan lägga upp material (artikel 13) diskuteras idag i ministerrådets arbetsgrupp för upphovsrätt. Förslaget innebär att alla plattformar där användare kan ladda upp material kommer att tvingas införa algoritmer som förhandscensurerar alla uppladdningar från användare (dvs i princip all social media, youtube, diskussionsforum etc). Målet är att säkerställa att inget upphovsrättsskyddat material laddas upp utan tillstånd, men det är uppenbart att det även kommer leda till att lagligt material censureras bort. En samling EU-parlamentariker med piratpartisten Julia Reda i spetsen jobbar för att stoppa förslaget. Här kan du läsa mer om hur du kan hjälpa dem.

Förslaget som lades fram av kommissionen i september 2016 drevs där fram av Günther Oettinger, den dåvarande kommissionären för den digitala ekonomin och det digitala samhället. Günther är känd för att vara väldigt förtjust i att gå i den tyska industrins intressen, och det är uppenbart att han har lyssnat väldigt mycket på upphovsrättsindustrins lobbyister när han arbetade fram det här förslaget. Tyvärr är han inte den enda politikern som sitter i industrins knä, utan ett flertal medlemsstaters regeringar och stora delar av Europaparlamentet har uttryckt stöd för det här förslaget.

Det har därför formats en spretig allians av Europaparlamentariker som jobbar för att väcka en folklig opinion i frågan. Tyvärr har det hittills inte gått särskilt lysande i Sverige, där vi verkar lida av en nationell villfarelse om att upphovsrättsfrågan på nätet reddes ut för tio år sedan, och helt verkar missa att det faktiska reformarbetet när det gäller Europeisk upphovsrätt pågår just nu.

Vad än som beslutas nu lär bli gällande lag i Europa i minst tio-femton år till innan vi kan hoppas på en ny reform, så sprid gärna information om vad som händer i Bryssel just nu. Än är det inte försent att vrida reformen åt rätt håll. Eller i alla fall åt ett mindre skadligt håll.

 

Please follow and like us:
Mab
Mab

4 Comments

  1. […] skrev för en dryg månad sedan i samband med att frågan behandlades i ministerrådets arbetsgrupp om hur censurfilter på nätet är en stridsfråga i den pågående upphovsrättsreformen  EU. […]

  2. […] nyhetsartiklar (artikel 11) och censurfilter för plattformar (artikel 13). Följer du min blogg är det inte första gången du läser om de förslagen. Följer du inte min blogg är det dags att börja! För […]

  3. […] första gången du besöker min blogg. Men du kan snabbt uppdatera dig genom att läsa här, här, här, här, här och här. Vill du sen ha mer koll rekommenderar jag dig att kika in hos vår […]

  4. […] mandatperioden tar slut.Så vilka småföretag är det då som inte ska beröras av kravet på censurfilter i artikel 13, utan istället enbart behöver uppfylla ett krav på notice and takedown? Enligt […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kontakta mig
Facebook
RSS