Upphovsrättsdirektivet åker på storstryk i ministerrådet!

I am running for the European Parliament, and this is how you can help me!
12 januari, 2019
Tack för förtroendet!
20 januari, 2019
Visa alla

Upphovsrättsdirektivet åker på storstryk i ministerrådet!

Idag hände något få nog hade förutsett. Ministerrådet röstade ner ett förslag till förhandlingsmandat för det upphovsrättsdirektiv som EU jobbat med de senaste åren. De kunde inte enas om de två kontroversiella artiklarna 11 (länkskatt) och 13 (censurfilter). Det betyder att vi inte kan avsluta förhandlingarna på måndag, som direktivets förespråkare hade hoppats på

Sverige var en av 11 länder som röstade mot kompromissen som ordförandelandet Rumänien hade tagit fram. De andra länderna som röstade emot var Belgien, Finland, Italien, Kroatien, Luxemburg, Nederländerna, Polen, Portugal, Slovenien, Tyskland. De flesta av de här länderna har tidigare uttalat kritik mot någon av artiklarna för dess negativa effekter för användares rättigheter på nätet, men att de skulle gå samman och blockera det förslag som hade tagits fram var de få som hade vågat hoppas på. Det är också samtliga länder där det funnits aktivister och lokala partier som pressat sina regeringar för att inte släppa igenom de här dumheterna. Vilket visade sig definitivt vara värt besväret.

Det betyder absolut inte att striden är över, men det betyder att vi förmodligen inte kommer ha en överenskommelse före valet i maj, vilket gör att vi kan välja in Europaparlamentariker över hela Europa som ser till att Europaparlamentet säger nej till de här två artiklarna i sin helhet innan upphovsrättsindustrin återsamlat sig och lyckats lobba igenom ett uppsminkat förslag i ministerrådet.

För mig är det här fantastiska nyheter. Jag har ägnat en stor del av min arbetstid de senaste fem åren med att jobba mot de här förslagen. Och nu finns det en chans att jag kan komma att få bli en av de Europaparlamentariker som slutligen skrotar dem i Europaparlamentet. Allt som krävs är att vi får tillräckligt många människor i Sverige att förstå vad det är som står på spel i vårens EU-val. Och hur deras röst kan säkra att vi får en svensk ledamot som inte bara kommer rösta emot (för det kommer fler att göra), men som också helhjärtat kommer kämpa för att övertyga kolleger från mindre progressiva länder att även de bör stoppa det här otyget.

Please follow and like us:
Mab
Mab

2 Comments

  1. […] Julia Reda, MEP (Pp): Copyright negotiations hit a brick wall in Council »Spiegel Online: Upload-Filter und Leistungsschutzrecht – Verhandlungen zur Urheberrechtsreform ausgesetzt »MAB: Upphovsrättsdirektivet åker på storstryk i ministerrådet! » […]

  2. […] medelstora företag ska hanteras i artikel 13 i förslaget till nytt upphovsrättsdirektiv, och att blockeringen i ministerrådet därmed försvunnit. Idag fick vi se vad överenskommelsen innebar. I korthet så handlar det om […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kontakta mig
Facebook
RSS