Dagens dåliga deal

Överenskommelse om censurfilter i ministerrådet -nu är det upp till oss att stoppa artikel 13 i upphovsrättsdirektivet!
5 februari, 2019
Nu börjar media vakna
2 mars, 2019
Visa alla

Dagens dåliga deal

Det är dags att vi enar oss, pirater, nätaktivister, digitala frihetskämpar och alla andra som inte vill se nätet förstöras av censurfilter som framtvingats av en girig upphovsrättsindustri hög på sin egen självgodhet och med klorna i ett järngrepp om förra århundradets politiker av alla färger runtom i Europa.

För idag lyckades ministerrådet och parlamentets (eller kanske egentligen den tyska förlagsindustrins) förhandlare Axel Voss enas om en version av upphovsrättsdirektivet som på ett giftigt sätt kombinerat de sämsta bitarna med parlamentets text med de sämsta bitarna av rådets text.

Det betyder att det nu bara finns en enda möjlig chans att stoppa artikel 11 (länkskatt) och artikel 13 (censurfilter). Nämligen när dagens resultat ska upp för godkännande i parlamentet. Detta lär ske antingen i slutet av mars eller i april. För att stoppa eländet behöver vi övertyga de ledamöter som i höstas svängde till att godkänna att förslaget gick vidare till förhandlingar om att resultatet av de förhandlingarna blev så illa att vi behöver förpassa bägge de här två artiklarna till papperskorgen.

Det är ett fullt rimligt mål. Men det kräver att vi hjälps åt. Från vad jag hört kan vi räkna med att samtliga svenska ledamöter kommer hamna på rätt sida i omröstningen. Så nu gäller det att få dem att även lova att lägga sin tid på att övertyga sina kolleger ifrån andra länder.

Vi kan vinna den här striden! Jag kommer lägga alla tid jag kan fram till omröstningen på att driva en här frågan. Det som sker i EU är fundamentalt för vår digitala framtid, och den här reformen hotar att bryta ner mycket av det vi älskar med nätet. Låt det inte ske! Hjälp till i kampen för det fria nätet!

Julia Reda skriver utförligt om dagens överenskommelse här.

Please follow and like us:
Mab
Mab

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kontakta mig
Facebook
RSS