Välj en sida

Mattias Bjärnemalm

Internetpolitiska tankar

Är fildelningsfrågan död?

Jag läser idag på den opartiska nyhetssidan SVT att fildelningsfrågan är död. Det är den opartiska journalisten Joachim Sundell (som tidigare bland annat låtit min favoritlobbyist Per Strömbäck bre ut sig i en artikel om the pirate bay) som gör konstaterandet i en artikel som mest verkar ha som syfte att berätta att piratpartiet deltog på mediedagarna i Göteborg. Som en av dem som arrangerade vår närvaro där är jag givetvis väldigt glad att det uppmärksammas, även om Joachim mest verkar vilja uppmärksamma att vi inte uppmärksammades. Att vi under samma tid fick en hel del uppmärksamhet för vårt planerade men inställda samtal med Lars Vilks verkar ha gått den gode Joachim helt förbi (ett samtal som till slut fick genomföras ute i skogen). Eller så passar det bara inte in i berättelsen om att piratpartiet inte syns längre.

Fast artikeln nämner i förbifarten att vi är det största partiet i opinionsundersökningarna på Island just för stunden. Så helt döda kanske vi inte är trots allt. Och så har vi ju den där tyska piraten i Europaparlamentet som är mitt uppe i att reformera den Europeiska upphovsrätten. Och en borgmästare i Marienbad i Tjeckien (de kommer ha en cool konferens där i sommar, åk dit!).

Men är fildelningsfrågan död? Ja säger vissa. Nej säger Robert Ascherg och Jan Scherman. Och domstolarna maler på i åtal efter åtal mot svenska fildelare samtidigt som internetleverantörerna kämpar för sina kunders integritet och det öppna nätet medan musik- och filmbranchen försöker göra skadeståndskrav till en ny lukrativ inkomstkälla.  Men kanske kommer det hela att kallas streamingfrågan framöver?

Oavsett vad vi anser om huruvida fildelningsfrågan är död eller ej så kan vi nog alla konstatera att frågan om huruvida fildelningen är död definitivt inte är död.

Länge leve metadiskussioner!

Det är dags att runda av

Jag hade tänkt blogga regelbundet från Almedalsveckan i år, men lyckades bara prestera ett enda inlägg. Och jag kan inte skylla bristen på inlägg på den dåliga täckningen eftersom jag hade fullt fungerande internet där jag bodde, utan den beror enbart på mig själv. Inte heller har jag lyckats skriva ihop de tankar kring hur Piratpartiets deltagande på Almedalen nästa år bör se ut som jag gått omkring med sedan årets politikervecka (läs dock gärna Victorias genomtänkta utvärdering av veckan, hennes reflektioner ligger väldigt nära mina).  Inte heller Piratnätets närvaro på Arvikafestivalen har jag orkat blogga om. 

Jag har helt enkelt tappat orken och lusten att driva den här bloggen vidare.  Så därför har jag bestämt mig för att sluta nu i det kommande månadsskiftet. Men försmäkta inte. Fram tills dess kommer jag försöka leverera ett antal blogginlägg som legat på lager och inte riktigt kommit ur mig. Och även efter att den här bloggen upphört kommer jag fortsätta att skriva ner mina tankar. Jag jobbar på en bok om min tid i piratrörelsen som är planerad att bli klar framåt våren, jag kommer att skriva en framtidsvision i 2022, och slutligen så planerar jag en framtida karriär som forums- och kommentarstroll. Och så har vi ju min kommande modeblogg som jag planerar att lansera någon gång i höst (för den som inte kan vänta tills dess på att läsa om modetrender i piratpartiet rekomenderar jag Mimmis strålande inlägg).

Allt har sin tid, och för den här bloggen är tiden snart slut. Det har varit en givande resa, och jag är extremt tacksam för alla kommentarer och annan feedback som jag har fått genom åren.

Livet i Almedalen, del 1 (lördag och söndag)

Nu har Almedalsveckan så slutligen startat. Och intresset sägs vara rekordstort. Den som missar att uppleva hela spektaklet på plats kan i år istället följa det mesta via SVT Play.

Eftersom jag insett att jag inte kan mäta mig med kävlsstidningsinspirerade rubriksättningar som ”Nakenchock” och ”Syndafloden har kommit till Almedalen” så har jag istället valt att rubricera mina bloggposter härifrån enligt en enkel numreringsprincip. Så det här är alltså inlägg nr 1 och nästa inlägg kommer ha nr 2. För att ytterliggare göra det tydligt vad jag skriver om kommer jag även inkludera den/de dag/dagar som stycket berör i en parentes efter det aktuella numret. Allt för att läsaren enkelt ska kunna se kronologin.

Jag och Klara anlände till Visby redan igår kväll. Vi har ordnat boende innanför muren i år, hos en vän till mig som hade ett rum över. Helt klart en förbättring mot tidigare år då jag bott med antingen Ung Pirat eller Piratpartiet långt utanför murarna. Även om Annas rapportering från Piratpartiets hus verkligen ger en färgstark bild av vad som händer när man klumpar ihop många pirater på liten yta så är jag ganska nöjd över att slippa promenera in och ut genom Österport ett par gånger varje dag. Att få en rejäl dubbelsäng att sova i och ett fräscht litet gårdshus att njuta av gör inte det hela sämre.

Pirater fick vi dessutom träffa i överflöd när vi tittade in (även om de flesta piraterna hängde utanför) på frukost hos Sociala medier talkshow som leds varje morgon av Joakim Jardenberg och Britt Stakston, två personer jag hade nöjet att lära känna under förra årets Almedalsvecka. Trevligt inslag, schysst koncept och väldigt nära till där jag och Klara bor är tre anledningar till varför vi troligtvis lär bli återkommande besökare det stora flertalet av dagarna nu i veckan. Dagens program kan ses i ssin helhet på nätet här (tips om vad joshen egentligen tittade på i slutet av inslaget om Piratpartiets närvaro i Almedalen tas förresten tacksamt emot).

Efteråt blev det ett ganska långt socialt häng i det fina vädret innan vi rörde oss vidare. Via Bloggplats H12 gick vi ner till hamnen och till Piratpartiets tält, som inte hade hunnit igång ordentligt ännu. På tillbakavägen genom stan sprang jag på en piratpartist från Malmötrakten (som jag tidigare mött i Bryssel dit han åkt med LSU) som hade tagit sig till Gotland på egen hand på vinst och förlust. Vi bytte nummer och när jag sedan fortsatte hemåt såg jag till att kontakta en av Skånepiraterna på väg upp mot Visby och försåg denne med telefonnumret till piraten från Malmö mot ett löfte om att han skulle dras in i Ung Pirats verksamheter framöver (både här under almedalsveckan och hemma i Skåne). 

Det är för övrigt moderaternas dag idag här i Almedalen, vilket inte har märkts så mycket hittills, utöver den obligatoriska debattartikeln i DN (med ett ganska underhållande kommentarsfält). Men så är också söndagen en av de sämre dagarna att få tilldelad eftersom väldigt många inte anländer till Gotland förrän imorgon. Jag planerar i alla fall att kila ner till den egentliga Almedalen och lyssna på Reinfeldts tal ikväll, även om jag inte tror att det kommer vara någon revolutionerande ny politik som presenteras där.

Innan talet ska jag även hinna med att titta inom Tidningsutgivarnas debatt om Mediemakt och politisk journalistik. Att stoppa in Gudrun schyman och Fredrick Federley i samma panel kan i vart fall inte leda till ett tråkigt seminarium, och frågan om hur medierna granskar politiken är alltid aktuell.

Dagens fadäs (i alla fall hittills) måste nog sägas vara att jag lyckades missa Amelia Andersdotters föreläsning om fcf-chartern som hölls på den alternativa Almedalsveckan eftersom jag läste fel i Almedalsveckans officiella kalendarium och fick för mig att evenemanget skulle hållas kl 16. En och och halv timme efter att det egentligen hölls. Men det är i alla fall en betydligt mindre felmarginal än i partiets officiella almedalsprogram där det står att hennes föredrag kommer att hållas på onsdag. Det kommer det alltså inte att göra.

Men nu har jag suttit alldeles för länge vid datorn och det är hög tid att åter bege sig ut i vad som bäst beskrivs som ett sommarkollo för politiker.

Piratpartiet i gammelmedia och en passus om skolpolitik

Vår partiledarduo fick en debattartikel publicerad i Svenska dagbladet nyligen där de ifrågasätter varför de flesta politiker är beredda låta de fundament som vår demokrati bygger på sättas på undantag så fort man pratar om nätet (noterar även att de till min stora glädje trycker på begreppet fokusparti i slutklämmen).  

Farmor Gun skriver samma dag i Norrtälje tidning att rätten till privatliv måste återupprättas, och lyfter fram FRA-lagarna som ett tydligt exempel på hur staten valt att öka övervakningen av oss medborgare.

Bägge artiklarna är välskrivna och trycker på extremt viktiga frågor, men jag kan inte låta bli att tycka att det kanske vore önskvärt att vi inom Piratrörelsen faktiskt även började skriva mer om det fantastiska samhällsvärde som en ökad kulturspridning skulle innebära. Urholkningen av våra demokratiska fundament är med all rätt oroande, men om vi pirater enbart visar på bristerna i de gamla partiernas politik och inte samtidigt lyckas förmedla en tydlig vision om vilket samhälle vi vill se istället kommer vi aldrig kunna samla det stöd vi behöver i höstens val.

Internet har inneburit en fundamental revolution när det gäller spridning och skapande av kultur och kulturella artefakter. Idag har en medborgare i Sverige i stort sett obegränsad möjlighet att ta del av kultur från världens alla hörn. Vidare har nätet inneburit ett skifte i hur unga umgås och kommunicerar vilket med all sannolikhet kommer få enorma konsekvenser på sikt för hur samhället fungerar. En förändring som skolan totalt misslyckats att anpassa sig till. Där ser vi istället en utveckling åt rakt motsatt håll, tillbaks till katederdisciplin och raka bänkrader. En modell anpassad för ett industrisamhälle som vi sedan länge lämnat bakom oss och som ifrågasätts av nästan all forskning på området.

Piratpartiet har, med sitt fokus på kulturspridning, deltagarkultur och fri kunskap, en möjlighet att fylla ett tomrum i den svenska skoldebatten och visa att det som behövs idag inte är en återgång till ett föråldrat system där magistern härskar oinskränkt i klassrumet utan istället ett radikalt annorlunda sätt att se på skolan. Både vad gäller lärarens roll, som måste förändras till en vägledare snarare än en kunskapsförmedlare, och vad gäller skolans lokaler. Fyrkantiga klassrum med bänkrader som riktas i raka led mot en kateder var kanske en fungerande modell i en skola som skulle fostra barn in i industriarbetarrollen. Men det ger inte dagens unga någon förberedelse alls inför det arbetsliv inom kunskapsproduktion, tjänstesektor och service som väntar det stora flertalet av dem. Och det kan knappast sägas vara utvecklande för dem som människor.

Piratpartiet skulle, om vi vågade, tillföra något nytt i skolpolitiken. Vi skulle kunna stå för en skola som aktivt stöder ungas behov av kulturspridning och deltagande. Vi skulle kunna stå för en skola som motarbetar de digitala klyftor som riskerar att uppstå mellan de som tagit till sig den nya tekniken i hemmet och de som kommer från en IT-fattig bakgrund.

Piratpartiet skulle kunna stå för den skola som bäst möter de behov kunskapssamhället ställer på framtidens generationer.

För idag finns det ingen annan som gör det.

Arvikafestivalen

Jag har ägnat eftermiddagen åt att planera Ung Pirat-avdelningen Piratnätets närvaro på Arvikafestivalen om några veckor. Som det ser ut nu kommer vi finnas både inne på campingen och patrullerande vid festivalområdet och dela ut piratballonger och ragga medlemmar till Ung Pirat och Piratpartiet. 

Ska du som läser det här till Arvika och är pepp på att hjälpa till med marknadsföringen är det bara att slänga över ett mail till mig.

Mannen bakom Smile 29

Jag har tänkt blogga om Smile 29, som kräver att datalagringsdirektivet ska utvidgas till sökmotorer, nu ett tag men aldrig riktigt kommit loss att göra det. Nu har den aggressiva kampanjen, trots motstånd från internetaktivister, ledarskribenter och politiker, lyckats samla ihop de underskrifter som behövs för att den ska antas som en viljeyttring för parlamentet.

Europaportalen har gjort en intervju med parlamentarikern Tiziano Motti som ligger bakom kampanjen. Där menar han att syftet egentligen inte är att spara sökningar. Det han egentligen vill uppnå är att man inte längre ska kunna vara anonym på nätet. Motti vill begränsa anonymiteten till att bara vara gentemot andra internetanvändare men inte gentemot staten.

Det är inte en värld jag vill se! Första steget (eller egentligen tredje) mot att stoppa den utvecklingen är att rösta på piratpartiet i höstens riksdagsval så att vi kan börja driva en internetvänlig utveckling här i Sverige samtidigt som vår position inom EU stärks av ett parti på hemmaplan som kan backa upp vårt arbete här nere i Bryssel. Ett annat steg är att själv bli pirat och aktivera sig i kampen för ett fritt internet.

Inget besked om Amelia Andersdotters tillträde den här veckan

Jag hade höga förhoppningar om att EUs regeringschefer skulle klämma in det möte som krävs för att besluta om det ändringsfördrag av Lissabonfördraget som öppnar för Amelias tillträde som parlamentariker under det statsschefsmöte som ägt rum igår och idag. Tyvärr verkar så inte vara fallet utan tanken verkar istället vara att ta mötet digitalt nästa vecka istället. Vilket gör att vi får leva i ovisshet ett tag till, även om det inte finns några signaler på att den plan som ligger inte ska fullföljas. Men man ska aldrig ta ut saker i förskott.

Tidigare inlägg om Amelias situation:

26e januari
29e januari
18e februari
25e februari
2e mars
5e mars
28e april

Ett axplock från den kommande Almedalsveckan

Det börjar dra ihop sig till årets upplaga av den årliga politikerveckan i Almedalen i Visby. Veckan då hela landets politiker-, lobbyist- och mediaklick åker till Gotland för att ha ett stort sommarkollo tillsammans. I stort handlar det om att gå på varandras evenemang, byta visitkort och plocka gratismat från lobbyisterna (gärna utan att bli korrumperad på kuppen..).

Men mitt i minglandet finns det ibland en del guldklimpar av intressanta debatter att hitta mitt bland allt kattguld. 

Jag är i år inbokad att delta i en panel som ska diskutera den nya svenska frihetsrörelsen och Piratpartiets del i den rörelsen. Debatten anordnas av Liberati och nätverket Svart Måndag och kommer förhoppningsvis bli väldigt givande. 

Mindre optimistisk är jag till de fyra seminarier som ska anordnas av den brokiga skara upphovsrättsivrare som samlas under parollen ”kultur för alla”. Jag var öhörare på ett par av deras seminarier förra året, och det var en ganska ensidig bild som skickades ut. Får se om de blivit bättre på att inkludera olika perspektiv i år. Jag planer i alla fall att försöka hinna med deras upphovsrättsdebatt, deras integritetsdebatt och deras debatt om skolan och upphovsrätten.

Ett annat evenemang som jag är skeptisk till är det open space som lobbyns nya front Kulturskaparna ska anordna på temat om upphovsrätt och lösningar för användning av kultur på internet. Gissningsvis är det inte Flattr som kommer att diskuteras där.

Ett par andra evenemang som kan vara värda att titta mer på är DIKs Vem ska betala för att göra kulturarvet digitalt, och när och hur ska det få visas?, Medieföretagens Digitalt, medialt, genialt ! och seminariet om det europeiska säkerhets- och innovation forumet (ESRIF) med titeln Den europeiska visionen om samhällssäkerhet – teknik vs. integritet?

Testa förresten gärna att söka på ”Piratpartiet” eller ”Pirat” i Almedalsveckans kalendarium. Inte så uppmuntrande resultat.. 

2008 gjorde jag en ganska bra sammanställning av mina intryck från Almedalen, men 2009 gick det lite sämre med rapporterandet (även om mitt inlägg före fjolårets vecka beskriver ganska bra vad komma skulle).

Om det finns andra evenemang under veckan som ni tror kan vara intressanta för mig att besöka får ni gärna tipsa om dem i kommentarsfältet. 

HAX: det här har Piratpartiet gjort i EU

Jag får ganska ofta frågan om vi faktiskt lyckats göra någon skillnad här nere i Bryssel av vänner och bekanta. Även om svaret givetvis har varit (och är) ett tydligt ”ja, vi gör skillnad” har det ibland kännts motigt att beskriva alla saker vi varit med och påverkat

Nu har HAX gjort en sammanställning över vad vi lyckats åstakomma med hittills i parlamentet vilket kommer göra det betydligt lättare fär mig att svara på frågan framöver 🙂

Stort tack för det 🙂

New Information Technologies and Human Rights

Jag sitter på en public hearing i parlamentet som hålls av underutskottet för mänskliga rättigheter och lyssnar en diskussion om problemet med hur ny informationsteknologi både kan främja och hota mänskliga rättigheter. Hearingen beskrivs såhär på parlamentets hemsida:

New Information Technologies and Human Rights

The hearing on New Information Technologies and Human Rights will examine how the Information and Communication Technologies (ICT) created new opportunities for protecting and advancing human rights but also, on the other hand, how ICT present a series of challenges and threats over the control of citizens and restricting human rights. Representatives of Google Inc. and Nokia Siemens will speak about internet censorship in China and lawful interception in mobile networks and Nokia Siemens Networks’ business in Iran.

Members of the Subcommittee on Human Rights will discuss these issues with the representatives of international human rights non governmental organisations. The study on Information and Communication Technologies and Human Rights will be presented to Members

Bifogar länkar till Reportrar utan gränsers rapport Web 2.0 versus Control 2.0  och parlamentsrapporten angående Internet Governance som ligger som underlag för hearingen och som jag skulle bedöma som särskilt läsvärda. Övriga underlag finns att hitta här.

Vill även passa på att tipsa om Global Internet Freedom Consortium som helt klart verkar vara en organisation värd att titta närmare på.

Resultatet från valet i Tjeckien: Piratpartiet 0,8 %

Tjeckiska piratpartiet (Česká pirátská strana) ställde upp i valet nu i helgen och fick 0,8 % av rösterna (42 323 röster). Helt klart ett lyckat val med tanke på att de bildades förra året. Kan ju jämföras med Svenska piratpartiets första val där vi nådde 0,6 % av rösterna.
Med en parlamentsspärr på 5 % är det tjeckiska parlamentet betydligt svårare att ta sig in i än den svenska riksdagen eftersom den upplevda risken att ”slänga bort en röst” är större. Vilket givetvis är en något felaktig bild eftersom man i Tjeckien får partistöd redan vid 1,5 % vilket gör att man kan göra en hel del nytta även utanför parlamentet om man når dit. Svårigheten att nå över spärren syns kanske tydligast genom att bara fem partier lyckades ta sig in i parlamentet. Visserligen kom två nya partier in, men det kompenserades av att två gamla partier trillade under spärren.

Nu nådde piratpartiet i Tjeckien inte hela vägen fram i år, men de har helt klart etablerat sig på den politiska kartan i Tjeckien och det ska bli spännande att följa dem framöver. Nästa viktiga datum att hålla koll på lär vara deras regionala val som infaller hösten 2012

Piratpartiet, Pirate bay och bloggosfärens tendens till likriktning

Det finns en tendens i bloggosfäreen att skriva om samma saker som alla andra skriver om, gärna kopplat till något gammelmedia också rapporterat om. Effekten förstärks av att bloggare som gör så ”belönas” genom inlänkar och trafik. Även om jag är övertygad om att det hos det stora flertalet i grund och botten handlar om ett genuint intresse för ämnena och folks behov av gemensamma referensramar för den publika diskussionen. Just nu är det faktumet att Piratpartiet har tagit över driften av The Pirate Bay som har blivit det stora ämnet och som man kan läsa nästan hur många blogginlägg som helst om om man söker lite nätet om ämnet. Och givetvis skriver även all gammelmedia inlägg om det hela. En del av inläggen är riktigt läsvärda, men merparten är egentligen bara en upprepning av det som stått i pressmeddelandet som Piratpartiet skickade ut. 

Själv fick jag en fråga på twitter om jag trodde att Piratpartiets motiv enbart var att vinna röster genom uppmärksamheten i media som utspelet skulle ge oss. Vilket känns som en konstig fråga. Att vi ser positivt på den mediala uppmärksamheten utspelet ger oss är ju givetvis självklart, alla partier gör sina utspel och uttalanden i hopp om att det ska dra uppmärksamhet till partiet och dess politik. Men det är ju enbart en positiv bieffekt av att dra uppmärksamhet till de frågor och de värderingar man förespråkar.

Men för att återvända till min inledning så är det nog helt enkelt omöjligt att undvika fenomenet till upprepning i oändlighet av stora nyheter, utan vi får nog istället sikta in oss på att skaffa verktyg för att sålla ut de inlägg som är läsvärda. Om någon kommer på ett bra sätt så får ni gärna dela med er av det i kommentarerna, för själv har jag läst igenom alla de inlägg jag länkat till, och det var nog knappast det bästa sättet att nyttja min tid med tanke på hur mycket av innehållet som var upprepning. 

och ja, jag ser ironin i att jag själv, genom mitt val av ämne och länkande blir en del av det beteende jag kritiserar 🙂

A turning point for the UK?

I’m sitting at an internetcafé in Brussels reading the deal struck between the conservatives and the liberal democrats in the UK. The section about Civil liberties stands out like a beacon of hope:

10. Civil liberties

The parties agree to implement a full programme of measures to reverse the substantial erosion of civil liberties under the Labour Government and roll back state intrusion.

This will include: 

 • A Freedom or Great Repeal Bill.
 • The scrapping of ID card scheme, the National Identity register, the next generation of biometric passports and the Contact Point Database.
 • Outlawing the finger-printing of children at school without parental permission.
 • The extension of the scope of the Freedom of Information Act to provide greater transparency.
 • Adopting the protections of the Scottish model for the DNA database.
 • The protection of historic freedoms through the defence of trial by jury.
 • The restoration of rights to non-violent protest.
 • The review of libel laws to protect freedom of speech.
 • Safeguards against the misuse of anti-terrorism legislation.
 • Further regulation of CCTV.
 • Ending of storage of internet and email records without good reason.
 • A new mechanism to prevent the proliferation of unnecessary new criminal offences.

If this agenda is actually fullfilled I would say that we’re witnessing nothing short of a historical turningpoint in what has been nothing short of a free fall into a surveillance society for the UK post nine eleven.

Or is this just to good to be true?

I’m looking forward to hear our brethren in the Pirate Party UK comment on this development.

Piratpartiet har stöd bland de unga

Det kanske inte är så många som förvånas över min rubrik. Att Piratpartiet har stöd bland ungdomar är nog inte nytt för någon person idag. Nu senast fick vi 5% av rösterna när unga människor skulle svara på frågan: “vilket parti räknar du med att rösta på i riksdagsvalet 2010″. Du kanske nickar för dig själv och tänker att de där tonåringarna har ju inte så mycket koll på allt viktigt som man måste hantera när man blir vuxen. Men då gör du en rejäl tankevurpa. För ”unga” är i den undersökningen människor mellan 18-34. Det är alltså inga femtonåringar man frågat, utan vuxna (visserligen unga vuxna) människor där det stora flertalet med all säkerhet har flyttat hemifrån och en betydande andel förmodligen även etablerat familj. Det är den grupp i befolkningen som är direkt drabbade av ungdomsarbetslöshet och av bostadsbrist i storstäderna. 

Det är kort och gott framtiden för Sverige.

Och en på tjugo av dem räknar alltså redan idag med att lägga sin röst på Piratpartiet i höst. Lägg på det att över var tioende person i undersökningen inte bestämt sig ännu. När Piratpartiet väl börjar synas mera i media framemot valet så är jag övertygad att även en stor del av dessa väljer att rösta lila i år.

Stefan Flod, JP Andersson och Rick Falkvinge har också bloggat om mätningen.

Simon Rosenqvist och Jakob Dexe, toppnamn på Piratpartiets kommunlista i Lund, porträtteras i Sydsvenskan

Sydsvenskan ger idag två artiklar om toppnamnen på Piratpartiets kommunala lista i Lund. Det är Simon Rosenqvist och Jacob Dexe som ställs under luppen. Personligen tycker jag att artikeln ger en positiv känsla och det skulle förvåna mig storligen om inte båda två kommer in i kommunfullmäktige i valet nu i höst. De är bägge ytterst kompetenta och jag tror de kommer göra ett strålande jobb. Både i valkampanjen och när de väl är inröstade.

Är du som läser det här boende i Lund och osäker på vad du ska ägna din fritid åt i höst så tycker jag att du ögonaböj bör kontakta Simon och Jacob (via förnamn.efternamn@piratpartiet.se) och meddela dem att du vill hjälpa till med den lokala valkampanjen!

Jag lovar dig, det kommer inte enbart vara värdefullt i form av resultatet, du kommer ha kul på vägen också 🙂

Brittiska Piratpartiet ställer upp med nio kandidater i parlamentsvalet i maj

Det är inte bara Holländska piratpartiet som går till val nu i sommar. Även vårt brittiska systerparti har ett val för dörren där de ställer upp med kandidater i nio valkretsar. Snarare bestämt den 6e maj. Med tanke på att Storbrittanien använder ett system med enmansvalkretsar (first past the post) så står det givet redan på förhand att vi inte kommer se en brittisk pirat äntra underhuset i år. Men förhoppningsvis kan valet skapa uppmärksamhet kring partiet och ge dem draghjälp inför kommande val (kan nämnas att valet till Europaparlamentet och till det skottska parlamentet använder sig av ett proportionerligt valsystem och att deras chanser där därmed är betydligt större).

Själv hade jag den stora glädjen att träffa kandidaterna Andrew Robinson, Tim Dobson och Graeme Lambert när jag och Amelia deltog på Counter konferensen i Manchester för några veckor sedan. Och även om man kan ha en del att säga om könsfördelningen på de brittiska piraternas kandidater (samtliga nio kandidater är män) så är mitt intryck ändå att de lyckats skaka fram väldigt lovande personer som jag hoppas se mer av i framtiden.

För den som vill stödja de brittiska piraternas valkampanj finns en donationssida på partiets hemsida.

Uppdatering angående Amelia Andersdotters tillträde som Eu-parlamentariker

Nu var det ett tag sedan jag skrev om processen kring det ändringsfördrag som måste till för att Amelia Andersdotter ska kunna tillträda som parlamentariker i Europaparlamentet. Mina tidigare inlägg om det hela kan ses här:

26e januari
29e januari
18e februari
25e februari
2e mars
5e mars

AFCO ställde sig den 7e april bakom rådets förslag om att inte kräva en konvention för att göra den föreslagna fördragsändringen, och parlamentet förväntas besluta detsamma när frågan avgörs i plenum den 5-6 maj i Bryssel. Om så blir fallet förväntas rådet hålla en IGC (intergovernmental conference) i samband med det statschefsmöte som ska hållas den 17-18 juni. Först därefter kan parlamentet sedan sätta ett datum för när de blivande parlamentarikerna ska få observatörsstatus.

Men det går i alla fall åt rätt håll..

Piratpartiet i Holland går till val i juni

Det holländska Piratenpartij  har nu uppfyllt alla kriterier för att få ställa upp i det holländska parlamentsvalet som äger rum den nionde i juni i år. Eftersom det Holländska parlamentet har 150 ledamöter i den ena kammaren och i praktiken ingen partispärr har de dessutom väldigt goda chanser att komma in med en eller två kandidater. För den som är intresserad av det holländska politiska systemet kan jag rekomendera artikeln på wikipedia i ämnet.

Det kommer bli en spännande kampanj att följa. Och räkna med att det kommer att komma fler uppdateringar här på bloggen