Piraterna tar över

Momentum?
14 augusti, 2007
En stund för egocentrism
2 september, 2007
Visa alla

Piraterna tar över

Det känns ibland som om jag kommit bort från vad jag egentligen vill syssla med nu när jag sitter på mitt kontor på kåren och bollar dussinet studentfrågor som visserligen är intressanta, men som inte har något att göra med det framväxande informations-samhälle som jag skulle vilja lägga min tid på. Även om jag kommer kunna trycka in ett lunchseminarium där Pär Ström håller en föreläsning om storebrorssamhällets framväxt som en del av min arbetsdag är det ofta som jag spenderar hela dagar utan att få syssla med mina hjärtefrågor.

Men jag kan i alla fall läsa om dem. Och dagens lästips är en granskande artikel i tidningen Fokus som försöker beskriva den unika svenska piratsituationen med allmän acceptans för fildelning och ambivalenta politiker som slits mellan att följa folkopinionen och att leverera beställningslagar åt lobbyisterna. Samma tidning har även en ledare på ämnet, men det känns inte som om personen som författat ledarartikeln tagit sig samam tid att sätta sig in i ämnet.

Det kan även konstateras att moderaten Karl Sigfrids utspel om att regeringen borde leva upp till vallöftet att sluta jaga fildelare tvingat fram en respons bland de övriga moderaterna, och att denna linje knappast följer den väg som Karl Sigfrid målade upp. För att se om det går att utröna något som kan sägas stå för hela partiet och inte enbart vara inlägg från olika partiföreträdare grävde jag runt på moderaternas hemsida och hittade efter en del letande följande text:

Förutom att åtnjuta ett utökat skydd bör äganderätten också anpassas till samhällsutvecklingen. I dag omfattas inte immateriella rättigheter av grundlagsskyddet, vilket är orimligt i ljuset av den tekniska utvecklingen. Även idéer kan ägas, vilket bör framgå av författningen

Stycket är klippt från en längre text om äganderätt och pratar inte direkt om fildelning. Men att stärka skyddet för immateriella rättigheter går knappast att förena med att legalisera framtidens metoder för kulturutbyte.

Please follow and like us:
Mab
Mab

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kontakta mig
Facebook
RSS