Debattartikel i Ergo nr 2, Släpp kårens publikationer fria

Bokförlagens strategi
29 september, 2008
Justitiedepartementet ikläder sig rollen som uppfostringsanstalt
5 oktober, 2008
Visa alla

Debattartikel i Ergo nr 2, Släpp kårens publikationer fria

Jag har återigen, tillsammans med ett par andra Piratstudenter, skrivit en debattartikel i Uppsala studentkårs tidning Ergo. Den här gången rör artikeln fria licenser och jag tänkte återge den nedan. Kan även berätta att jag tänker licensiera den här bloggen under Creative Commons Erkännande 3.0 så fort den finns färdig och jag har lite tid över.

Släpp kårens publikationer fria

Uppsala studentkår publicerar en hel del texter om studentrelaterade ämnen samt ger ut kårtidningen Ergo. Detta är givetvis bra, att mer information om studenternas situation skapas ökar chansen att beslutsfattare ska ta till sig kunskapen och på allvar börja förbättra de trygghetssystem som allt som ofta missar studenter som grupp.
Då faller det sig naturligt att vilja sprida det material som publiceras i så hög utsträckning som möjligt och det görs lämpligen genom att uppmuntra andra personer och organisationer att återanvända de texter som kåren producerar. Tyvärr sätter dagens restriktiva upphovsrättslagstiftning allvarliga hinder i vägen för att andra personer och organisationer ska kunna nyttja och återanvända de texter och annat material som kåren producerar. Till viss del kan kåren dock gå runt de hindren genom att licensiera sitt material under en Creative Commons-licens.
Att erbjuda sitt verk under en Creative Commons-licens innebär inte att man avsäger sig sin upphovsrätt. Det innebär i stället att man erbjuder några av sina rättigheter till vem som helst, men bara på vissa villkor. Exakt vilka villkor kan variera beroende på vilken licens man väljer att använda.
Vi i Piratstudenterna ser fram emot när en ny och användaranpassad upphovsrätt tillåter alla att i icke kommersiella syften återanvända texter, men fram till dess anser vi att Uppsala studentkår bör föregå med gott exempel och licensiera sitt textmaterial och tidningen Ergo under en öppen licens.

Emil Paulsrud
Mattias Bjärnemalm
Robin Kastberg
Piratstudenterna

Please follow and like us:
Mab
Mab

1 Comment

  1. Profilbild gustav skriver:

    Det tar emot lite att säga det, men kanske är inte creative commons erkännaden 3.0 så dum.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kontakta mig
Facebook
RSS