Revolution or Reform

Om du bara tänker läsa ett blogginlägg idag…
13 oktober, 2008
Vad gör vår ungdomsminister?
23 oktober, 2008
Visa alla

Revolution or Reform

Jag sitter i publiken till paneldiskussionen Revolution or Reform på KTH just nu. Paneldiskussionen har tidigare nämts av Rick och Rasmus och finns som ett event på facebook.

För ovanlighetens skull är både Piratpartiet, Biratbyrån och the Pirate Bay samlade i en panel. Det är Rick Falkvinge, Rasmus Fleischer och Peter Sunde som organisatörerna klämt ihop i panelen. Med dem sitter den upphovsrättskritiske riksdagsledamoten Karl Sigfrid, John Buckman, från Magnatude.com samt Tere Vadén från Tampere universitet.

Det känns lite tråkigt att höra Rick öppna med sin standardiserade monolog om hur upphovsrätten behöver förändras eftersom den hotar demokratiska fundament. Även om han givetvis har rätt i att upphovsrättsindustrin driver på för lagförslag som urholkar vårt demokratiska styrelseskick så tycker jag att vi i Piratpartiet borde ha kommit längre i att formulera en positiv vision kring ett samhälle med en reformerad upphovsrätt.

Peter Sunde påpekar upp hur värdefullt det är för oss i Sverige att bilden av oss Pirater är så pass positiv att fildelare inte ser något större behov av att vara anonyma utan istället stolt står för sitt fildelande. Här tror jag att han har en viktig poäng, speciellt för oss i Piratpartiet. Det är endast genom att stå upp i offentligheten för vår syn på upphovsrätt som vi kan övertyga allmänheten om att det är deras intressen som ligger i vågskålen och som vi företräder.

John Buckman drar upp en viktig detalj när han påpekar att endast en tredjedel av musikindustrins intäkter kommer från privat konsumtion. De övriga två tredjedelarna kommer från kommersiell användning som inte på något sätt skulle påverkas av om icke kommersiellt användande av upphovsrättsskyddat material legaliserades.

Rick för fram på ett väldig konkret sätt behovet av politiska pirater eftersom det endast är genom att utmana dagens politiker på deras arena och därmed hota deras maktsituation som vi kan tvinga dem att ta tillvara medborgarnas intressen före lobbyisternas. Den problematiken är lika giligt på EU-nivån som på den nationella.

Inte helt oväntat dyker frågan om hur artisterna ska livnära sig upp från en person i publiken. Svaret, som samtliga i panelen verkar vara överens om, är att marknadskrafterna kommer lösa den biten, att musikindustrin i sin helhet går väldigt bra trots fildelning och att det är märkligt att man genom upphovsrätt ska reglera vilka affärsmodeller som ska få existera inom den kulturella sektorn. Frågan om affärsmodeller återkommer under frågestunden och bilden som paneldeltagarna målar upp är att det förmodligen kommer bli betydligt mer diversifierade affärsmodeller kring kulturkonsumtion i ett samhälle som inte bakbinds av upphovsrätten på samma sätt som idag.

Överlag så känns det inte som om diskussionen tillfört några nya tankar och idéer som inte redan florerat på bloggar och forum. Åtminstone inte för mig, möjligen så har en del av publiken, som inte är lika insatta i frågorna, fått en väldigt bra crash course i hur debatten i Sverige gått de senaste åren. Den enda frågan som kändes helt ny och fräsch kom precis i slutet av debatten. En besökare kopplade an till dagens titel och undrade om det inte skulle kunna vara en strategi att låta upphovsrätten fortsätta löpa amok för att tvinga fram en revolution istället för att, som samtliga paneldeltagare verkade förespråka, försöka genomföra reformer.

Kanske något för Ung Pirat revolutionärerna att snappa upp och förespråka?

Please follow and like us:
Mab
Mab

3 Comments

 1. Profilbild Emil Paulsrud skriver:

  Revolution or Reform that is the question. Jag är osäker på hur vi skulle kunna låta upphovsrätten löpa mer amok än den gör idag, om vi inte skulle ge upp frågan helt då. Jag tror inte det kommer ske någon revolution, och iaf inte snabbare än de infinner sig ett politiskt konsensus att vi tjänar på en annorlunda upphovsrätt. Men vi behöver flytta makten från de som i stort sett hela tiden har haft monopol på inflytande över upphovsrättslagarna. Som Ulf Petterson säger i sin uppsats Makten över kopieringen “Upphovsrättens utformning har dominerats av producentintressen med ingen eller mycket liten hänsyn till nyttjare av kultur och information”. Det ligger naturligtvis svårigheter i att reformera när man har lite – till inget inflytande. Turligt nog tror jag att inflytandet växer hela tiden.Morgondagens politiker är dagens kulturnyttjare.

 2. Profilbild Rasmus skriver:

  Schysst rapport, tycker du tog fast på det taktiskt konstruktiva som berördes under diskussionen.

 3. Emil:

  Jag tror dessvärre att upphovsrätten kommer löpa värre amok än den gör idag. Det kommer bli sämre innan det blir bättre. Däremot tvivlar jag på revolution som praktisk metod för förändring inom den här typen av lagreglering. Men man ska inte underskatta värdet av de som ropar på revolution när man själv ska propagera för reformer.

  Rasmus:

  Tack för berömmet. Det är inte det lättaste att sammanfatta två timmars diskussion till ett hanterbart textstycke.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kontakta mig
Facebook
RSS