Mingel i Europahuset och debattartikel i DN

Kampanjen Rösta 7 Juni
19 januari, 2009
Ung Pirat i utländsk media och bloggosfär
20 januari, 2009
Visa alla

Mingel i Europahuset och debattartikel i DN

Jag var, som jag tidigare berättade om, på LSUs lansering av kampanjen Rösta 7 Juni ikväll. Lanseringen var i Europahuset och säkerhetskontrollen påminde mig om mitt besök nere i Bryssel i höstas.

Som en del av lanseringen hade LSU sett till att få in en debattartikel i DN Debatt där LSUs ordförande Hanna Hallin tillsammans med Björn Kjellström från Europaparlamentets informationskontor lyfter fram att kunskapen om EU-valet är alarmerande låg. Henrik Alexandersson ser av någon anledning rött av artikeln och menar att den skuldbelägger medborgarna för att de är ointresserade när det egentligen handlar om att media inte gör en adekvat bevakning av EU. Jag håller visserligen med Henrik i bilden av att media gör ett högst mediokert arbete när det gäller att bevaka EU. Men jag tycker ändå att han missar målet med sin kritik när han ger sig på artikeln. Hanna och Björn skriver uttryckligen:

Politiska partier, medier, myndigheter, skolor, föreningsliv och
inte minst vi själva har uppenbarligen inte lyckats förmedla vad Europavalet
handlar om. Vi är många som uppenbarligen har misslyckats med att göra EU
relevant för hela befolkningen och förklara att EU spelar roll, inte minst i
unga människors vardag och framtid. För många unga kom den första insikten om
att EU påverkar deras vardag när Ipred-debatten blossade upp i höstas.

Det kan ju även påpkas att de som läser DN debatt i betydligt högre grad är just dessa medier, politiska organisationer och myndigheter än gemene man. Att då föra fram kritik mot hur meda granskar EU där, samtidigt som man lanserar en egen kampanj för att öka intresset för valet har jag svårt att se det negativa i.

Men tillbaks till dagens mingel. Det var väl ett trettiotal personer där och det informerades om kampanjen och vad den innebar. Dessutom fick en inbjuden panel på fem unga kandidater från olika partier redogöra för sin syn på EU och vikten av att unga engagerar sig valet. Amelia Anderssdotter, tvåa på Piratpartiets lista, var en av de fem och gjorde ett bra jobb av att lyfta fram varför valet är extra viktigt för oss pirater. Christian Engström har skrivit ett inlägg på samma ämne idag.

Allt som allt var det ett trevligt mingel, och en liten spark i baken på mig om att jag måste komma igång med att lägga upp min personvalskampanj. Mer om den i framtida postningar.

Please follow and like us:
Mab
Mab

4 Comments

 1. Profilbild Björn Flintberg skriver:

  Jag kommer ju jobba en del med EU-information i samarbete med EU-upplysningen vid Sveriges riksdag under året och det är nog tyvärr så att kunskapen om EU fortfarande är lite eftersatt på vissa ställen i skolan, vilket naturligtvis gör att den generation som gick ut skolan för 5-15 år sedan förmodligen har en högst varierande kunskap om EU-frågor. Däremot kan vi konstatera att två mandatperioder fram kommer kännedom och kunskap vara mycket högre.

 2. Profilbild jenku skriver:

  Hax har ett mycket konstigt förhållande till EU..han verkar gilla Europa och bor ju i Bryssel men själva EU verkar han tycka är roten till allt ont. Sen glömmer han att om Sverige inte vore med skulle han ju inte kunna bo i Bryssel och tjata om hur dålig EU är. 🙂

 3. Profilbild Peter Harold skriver:

  En förklaring till den allmänna okunskapen om valet till EU-parlamentet kan kanske ligga i att det är ganska nytt för oss svenskar. Är detta tredje EU-valet vi gör?

  För att replikera jenkus kommentar: Jag tycker HAX har ett oerhört sunt förhållande till EU. Och skulle han inte ha nöjet att få jobba i EU med sin journalistiska gärning är jag säker på att han gärna stannat i Sverige och gjort livet surt för de svenska politikerna på samma sätt som han jagar deras kollegor i EU när de (utan besvär) fattar okloka beslut långt över medborgarnas huvuden.

 4. Profilbild Anonym skriver:

  Det är nog inte okunnighet om EU, utan aktivt ointresse som gör valdeltagandet lågt.

  Jag vet sådana som röstade nej 1994 som svurit att aldrig i livet nånsin erkänna legitimiteten i EU:s överhöghet genom att rösta i EU-valet.

  Den som röstar accepterar ju indirekt att Sverige är underkastat EU.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kontakta mig
Facebook
RSS