Piratpartistisk borgmästare i tyska Hohenstein
29 januari, 2009
Ett inlägg om Edward
31 januari, 2009
Visa alla

Piraattinuoret

Här kommer en rapport från Ung Pirats resa till Finland, närmare bestämt från torsdagens möte med de som är tänkta att starta upp Piraattinuoret. Piraattinuoret är tänkt att bli den finska systerorganisationen till Ung Pirat. Sandra och Mimmi har också rapporterat från resan.

Ungefär tio unga pirater från alla delar av Finland var samlade på ett litet café i Helsingfors. Under styrning av det finska Piratpartiets internationella kontaktperson Anton Tamminen gick vi sedan igenom vad som krävdes för att bygga upp en ungdomsorganisation, och vad det fanns för skillnader mellan det svenska och det finska systemet för bidrag till ungdomsorganisationer. Edward och Mimmi pratade bägge ganska länge om hur man kunde få folk att känna engagemang och göra saker på det lokala planet och över lag tror jag att vi lyckades få finnarna att känna att det var fullt möjligt för dem att få igång en ungdomsorganisation.

Tyvärr kom en del av mötet att fokusera på det finska piratpartiets problem med att samla in tillräckligt med signaturer för att kunna registrera partiet som politiskt parti i tid för att kunna ställa upp i EU-valet. Det är i och för sig inte så konstigt, med tanke på att de alla är med i partiet, och att det problemet är den största tröskeln för partiet just nu.

I slutet kom vi dock in på möjligheter till internationellt utbyte mellan ungdomsorganisationer inom ramen för EUs projekt Youth in action. Vi pratade om ett eventuellt gemensamt piratläger sommaren 2010, och bildandet av YPEC (Young Pirates European Confederation). Mitt intryck är att det fanns ett stort intresse från våra finska värdar att delta i uppbyggandet av en europeisk ungdomsrörelse fokuserad kring piratism.

Jag är övertygad om att vi kommer se ett antal av de unga piraterna från det här mötet sittande i styrelsen för Piraattinuoret och djupt involverade i uppbyggandet av YPEC och den europeiska piratrörelsen. Piratpartiet har varit en global rörelse nästan ända sedan starten. Men det är här i Helsingfors som födelsen av en internationell ungdomsrörelse sker. Och det är stort!

Please follow and like us:
Mab
Mab

2 Comments

  1. Profilbild Stefan Flod skriver:

    Spännande spännande. Hoppas det går bra för er å hälsa alla Pirater ifrån mig!

  2. Profilbild Anonym skriver:

    I would like a translation to english!

    Greets from central europe!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kontakta mig
Facebook
RSS