Kombinationen av bandwagon och underdog – Piratpartiets väg till parlamentet?

Piratresande en helt vanlig onsdag
6 maj, 2009
SFS-fullmäktige
9 maj, 2009
Visa alla

Kombinationen av bandwagon och underdog – Piratpartiets väg till parlamentet?

Det går bra för Piratpartiet just nu på i stort sett alla plan. Vi har fått ytterligaren en opinionsmätning som ger oss 5%, och ett brittiskt prognosinstitut menar att den siffran är i underkant och menar att vi troligtvis kommer landa på 8,5% eftersom opinionsmätningar ofta underskatta EU-kritiska uppstickarpartier.

Medlemsmässigt har vi dessutom sprungit förbi centerpartiet och är nu Sveriges tredje största politiska parti. Det gör att jag känner mig trygg i att vi ska få all den hjälp vi behöver med att distribuera våra valsedlar. Har du inte bokat upp en lokal ännu så gör det här nu!

Man varför går det egentligen så bra för Piratpartiet just nu? Jag tror att det är en väldigt ovanlig kombination av underdog-effekten och bandwagon-effekten.

Piratrörelsen har nämligen genom den absurda domen i Pirate Bay-målet lyckats ta rollen som underdog gentemot etablissemanget. Fullt befogat dessutom, eftersom vi som rörelse är enormt små och svaga jämfört med de enorma ekonomiska intressen som befinner sig på vår motståndarsida.

Just vår underdog-position har dock resulterat att vi fått ett starkt stöd i bloggosfären och i samband med att domen föll så ledde detta till en stark medlemstillströmning. Till stor del som en tydlig sympatiyttring med våra frågor. Detta i sin tur skapade en Bandwagon-effekt där vi har lyckats prositionera oss som det enda vettiga alternativet mot det rådande etablissemanget att rösta på i det kommande EU-valet.

Det ska bli intressant hur långt dessa dubbla effekter kan ta oss.

Please follow and like us:
Mab
Mab

6 Comments

 1. Profilbild greyman skriver:

  Hur tusan bad de sig åt för att få Piratpartiets logga att vara så ful?
  Jag tror vi länge kommer tvingas stå ut med att media sätter Piratpartiets färg till svart.

  Den lilla rutan med valresultatet till EU-valet 04 är ju bara fel. De har där ju helt glömt av JL som så vitt jag minns fick 14 %. Är det senaste riksdagsvalet de råkat ta?

  Min verkliga fundering är dock hur tusan de sorterat? Det är ju EU-val, och då borde de ju inte sortera efter senaste riksdagsvalet (tänker på de övriga partierna). Antingen sorterar man enligt senaste EU-valet, och då ska JL stå bland de till vänster. Eller så sorterar man enligt vilka som enligt undersökningen kommer med, och då ska PP vara bland dem till vänster.

 2. Ja, det låter som ett framgångsrecept!

 3. Profilbild Anders Andersson skriver:

  Nej, det är faktiskt resultatet i europaparlamentsvalet 2004 som redovisas i rutan, dock utan någon stapel för Junilistan, som du påpekar (om man summerar röstandelarna så får man 85,7 i stället för 100 procent).

 4. Profilbild Anonym skriver:

  Wikipedia: ”The bandwagon effect occurs in voting: some people vote for those candidates or parties who are likely to succeed (or are proclaimed as such by the media), hoping to be on the ’winner’s side’ in the end”

  OK, fast jag tänker då inte rösta på Piratpartiet för att få glänsa på vinnarsidan eller för att hänga på nån slags trend, utan för att jag tycker att PP driver vettiga frågor…..

 5. Profilbild sne skriver:

  Word upp, anonym gillar inte tanken på att det är nån slags ”bandwagon” effekt 😛

 6. @sne och Anonym:
  Ni behöver inte gilla tanken, det är ett faktum. Många av Piratpartiets nya medlemmar är det för att deras kompisar och andra har gått med. Nu är det upp till PP att kämpa för att behålla dem! (Vilket jag dock tror kommer funka helt ok, med tanke på ert politiska program…)

  Ett lysande läge för mer rekrytering kommer ju nästa vecka, mer TPB-rättegång. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kontakta mig
Facebook
RSS