8132
11 juni, 2009
Veckan efter valet
16 juni, 2009
Visa alla

Almedalen i antågande

Med EU-valet i backspegeln är nästa hållpunkt på min agenda den stundande Almedalsveckan. Förra året åkte jag dit som representant för Ung Pirat, men i år åker jag dit som en av Piratpartiets representanter. Totalt skickar Piratpartiet tolv personer till ön, och Ung Pirat fyller på med ytterliggare tretton personer. Så det blir en rejäl skara som äntrar ön för att mingla med media, lobbyister och makthavare. Än så länge verkar vi inte ha bokat in något eget evenemang, men jag hoppas verkligen att vi ordnar något. Personligen tror jag att torsdagen skulle vara rätt dag att trycka in ett par events. Den dagen har i år tilldelats kristdemokraterna, och får man ta EU-valsresultatet som en indikator kommer folk nog gärna missa dem för att besöka oss. Det är dessutom dagen efter det svenska ordförandeskapet drar igång, och det kan vara bra att redan från början visa att vi inte kommer ge regeringen någon borgfred under ordförandeskapet.

Jag har suttit och kikat lite grann på programmet för det här året, och föga förvånande har lobbyn bokat in ett par olika seminarier där de kommer försöka banka in vikten av en allt hårdare upphovsrätt:

Svenska förläggareföreningen
håller på tisdagen ett seminarium med titeln: Upphovsrätt, yttrandefrihet och mångfald. Medverkande är vår alldeles egna favortit Dick Harrisson, samt Agneta Lindblom Hulthén, Journalistförbundets ordförande. Kan även noteras att även om Svenska förläggareföreningen står som arrangerande organisation så är kontaktpersonerna anställda på Svenska läromedelsförfattares förbund samt Taste PR.

Mer konstruktiv kommer förmodligen det seminarium som FORES anordnar på torsdagen vara. Det har titeln: Fred efter Pirate Bay? Vilken upphovsrätt och vilka affärsmodeller? Där finns en väldigt blandad debattpanel och kanske borde vi kontakta FORES och se om de inte är intresserade av att även ha Piratpartiet representerade i panelen.

Samtidigt som FORES seminarium ligger seminariet: Varför är upphovsrätten viktig för skolbarn och studenter? Den här gången så hymlar inte Svenska läromedelsförfattares förbund med att det är de som är arrangörerna (givetvis tillsammans med Taste PR)

Direkt efter FORES seminarium har Svenska Journalistförbundet lagt seminariet: Utan upphovsrätt ingen demokrati! Bara skillnaden i namnvalen säger en hel del. Här handlar det inte om dialog utan om att trumma in ett budskap. Värt att notera är att det återigen är samma personer från Svenska läromedelsförfattares förbund och Taste PR som står som kontaktpersoner. Jag tycker det är lite sorgligt att Svenska journalistförbundet lånar ut sitt namn till lobbyn på det här sättet.

Ett seminarium som kommer beröra upphovsrätten som inte SLFF och Taste PR verkar ligga bakom är: Gratis? Om kvalitet, pengar och skapandets villkor som anordnas av Medieföretagen på fredagen. Här finns en intressant samling skribenter med förmodligen väldigt olika utgångspunkter. Från Andreas Ekström, som normalt är väldigt kritisk till Piratpartiets idéer, till Anders Rydell, som jag uppfattar ligga betydligt närmare oss i sina åsikter.

Det finns säkerligen en hel del andra seminarier som kommer beröra våra frågor. Och jag kommer förmodligen få anledning att skriva mer om Almedalen när det närmar sig. Om någon annan har koll på ett seminarie under veckan som kommer beröra upphovsrätten som jag har missat får ni gärna höra av er.

Please follow and like us:
Mab
Mab

11 Comments

 1. Fränt för mig att läsa. väcker mitt intresse att följa med i denna veckas händelser.

  Kanske mina tankar får följa med lite. Mitt sätt att slippa diskutera ett speciellt parti i Sverige som tyvärr vunnit lite mark. Istället arbeta för Sverige i Sverige

 2. Profilbild Winterbay skriver:

  Med tanke på titeln på läromedelsförfattarnas föredrag "Varför är upphovsrätten viktig för skolbarn och studenter?" kan jag inte låta bli att länka vidare till följande debattartikel från tidningen Dagen:
  "Att fildela sig till en bättre värld" – http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=172186

  Mycket välskrivet och tänkvärt om upphovsrättens påverkan på fattiga barn möjlighet till en bra skolgång.

 3. Jag skulle vilja föreslå en session om telekompaketet både då det är politiskt relevant just nu, samt väcker intressanta frågor om vad internet är och kan vara i framtiden.

 4. ChrisK:

  Ja, det vore definitivt önskvärt. Fick veta att det som satt käppar i hjulen för piratpartiinitierade seminarier har varit en skriande brist på lokaler. Du har inte något tips om en central lokal som inte redan är överbokad?

 5. Profilbild Håkan skriver:

  Jag blir seriöst mörkrädd när jag läser titlarna på seminarierna vars uppgift jag antar är att dunka in budskapet att upphovsrätten är en gudagiven sanning i våra stackars politikers huvuden. Varje seriöst tänkande människa fattar ju att upphovsrätten inte kan fortsätta existera i nuvarande form utan måste förändras. Att så många är så förblindade av inkomster och pengar och så livrädda för förändring är läskigt.
  Jag hoppas att du Mattias och alla andra som åker till almedalen på alla sätt lyckas väja för revet innan skutan går på grund fullständigt.

 6. Profilbild Jonathan skriver:

  Hej Mattias.

  Jag ska också till Almedalen, och representera Ung Pirat. Är mer än gärna med och skrapar ihop en eller flera seminarier. Här följer några exempel som jag har gått och pular på den senaste tiden:

  "Demokrati 2.0" – Hur kan demokratin förändras och förbättras med hjälp av informationsteknologi? Vad innebär våra demokratiska rättigheter, och hur behandlas de på internet? Övervakning eller öppenhet – hur stoppar vi kriminalitet?

  "De kallar oss tjuvar." – Vad är de positiva och negativa samhällseffekterna av fildelning? Bortskämda ungjävlar eller ett nytt sorts tänk? Internets påverkan på det kollektiva medvetandet. Att dela med sig är också att ta del av.

  "Släpp taget, du kommer inte ångra dig". – Nya tider är redan här, men det är plågsamt att förändras och släppa taget om det gamla. Är det farligt för samhället att vägra förändras, eller är det förändringarna som är farliga? Uppfinningar genom historien som har byggt nya samhällstrukterer. Hur reagerade vi då?

  Detta är några förslag och beskrivningar på ungefär vad som kunde tas upp under ett sådant seminarium. Jag är som sagt gärna med och bygger ihop nåt trevligt till Almedalen.

  /jonathan

 7. Rasmus: tack för tipset. Skriver upp det i min kalender.

  Jonathan: vårt problem är inte brist på innehåll utan brist på lokaler. Kan du lösa det problemet får du nog mer än gärna vara med och utforma innehållet.

 8. Profilbild Maria Sandqvist, Kommunikationsenheten, Stockholms universitet skriver:

  Hej!
  Stockholms universitet anordnar ett seminarium om filening på måndag, våra forskare diskuterar då tillsammans med JK hur frågan om fildelning kan påverka samhällsutvecklingen såväl nationellt som internationellt, se http://www.su.se/almedalsveckan
  /Maria

 9. Profilbild infallsvinkel skriver:

  Citat ur SÄPO:s pressmeddelande från idag (http://www.sakerhetspolisen.se/publicerat/pressmeddelanden/sakerhetspolisenochalmedalsveckan2009.4.5bf42a901201f330faf80002378.html)

  "Signalspaning och den personliga integriteten

  Tisdag 30 juni deltar Säkerhetspolisens generaldirektör Anders Danielsson i Polisförbundets seminarium om signalspaning. Där lyfts Polisens behov av signalspaning fram under rubriken ”Ska Polisen ha tillgång till signalspaning? – Ett frukostseminarium om signalspaningen i Sverige”. Diskussionen tar utgångspunkt i den statliga utredning som ska presenteras senare i sommar. Deltar i seminariet gör också Annie Johansson, riksdagsledamot (C), Alice Åström, riksdagsledamot (V) och Jan Karlsen, Polisförbundets ordförande."

 10. Profilbild Hans J skriver:

  Och åter igen:

  Det är inte "signalspaning" de vill ha tillgång till – Det är AVLYSSNING de vill ha tillgång till. Men det låter inte bra att kalla AVLYSSNING för AVLYSSNING. Därför kallar man det s-i-g-n-a-l-spaning. Vad är det för signaler polisen vill ha tillgång till?

  FY fan för nyspråket!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kontakta mig
Facebook
RSS