Två dåliga nyheter

Piratpartiet går in i den gröna gruppen
25 juni, 2009
Förr eller senare måste man välja sida
26 juni, 2009
Visa alla

Två dåliga nyheter

Det har kommit två dåliga nyheter idag upphovsrättsområdet.

Den ena är att Solna tingsrätt har valt att gå på antipiratbyråns linje när det gäller det första fallet av tillämpningen av den nya IPRED-lagen. Det innebär att internetleverantören EPHONE tvingas lämna ut abonnentuppgifter om en privat FTP-server varifrån Antipiratbyrån säger sig kunna bevisa att upphovsrättsskyddat material tillgängliggjorts. Emma påpekar mycket riktigt att problemet i grunden är lagen i sin helhet. Oavsett om tingsrättens utfall kanske är i enlighet med lagen så visar det ju bara att vi kan vara säkra på att en lag som så tydligt tar sida för enskila rättighetshavares intressen före allmänna rättsprinciper oundvikligen kommer att leda till usla utfall. Att det på sikt kan ge Piratpartiet ökat stöd känns som en klen tröst i sammanhanget.

Amelia Andersdotter och jag har skrivit mer om domen på newsmill. Amelia har även en läsvärd debattartikel i DN om hur undantagen i upphovsrätten satts på undantag när det gäller EU-harmoniseringen på området.

Den andra dåliga nyheten är att hovrätten kommit fram till att Tomas Nordström, domaren i Pirate Bay målet, inte var jävig trots sitt medlemskap i en upphovsrättsvurmande organisation. Jag är inte förvånad att hovrätten kom till den slutsatsen, även om jag kan konstatera att min gräns för upplevd jävighet uppenbarligen är lägre än hovrättens.

Ett tredje elände som cirkulerat de senaste dagarna är åtalet mot en man som länkat till en hockeysändning från Canal+. Oscar Swartz har ett uttömmande inlägg om det hela.

Please follow and like us:
Mab
Mab

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kontakta mig
Facebook
RSS