Märkliga turer kring Telia och Spotify

Piratpartiets ideologi: nätneutralitet
25 november, 2009
Kanske inte becksvart utan bara mörkt.
27 november, 2009
Visa alla

Märkliga turer kring Telia och Spotify

Det verkar som om Telia har hunnit ändra sig sedan jag skrev mitt förra blogginlägg om nätneutralitet. Nu ska helt plötsligt Spotify inte få någon förtur i Telias nät, och vilkoren på hemsidan där det tydligt framgått att det var just förtur som det rörde sig om är enligt företrädare för Telia felaktiga och ska rättas till. Det hela luktar väldigt mycket av kappvändning för att slippa negativ publicitet.  

Anders Lindbäck ger en poäng till marknadskrafterna, men själv skulle jag nog ge den poängen till sveriges växande skara internetaktivister. För jag tror att det är oron för att utsättas för organiserade svartmålningskampanjer som fått Telia att backa. Antalet kunder som på den här korta tiden hört av sig för att byta leverantör lär vara relativt försumbara.

Please follow and like us:
Mab
Mab

9 Comments

 1. Profilbild Snild skriver:

  "Det hela luktar väldigt mycket av kappvändning för att slippa negativ publicitet."

  Var det inte det som var syftet med kampanjen? Av vilken annan anledning skulle de ha ändrat sig?

 2. Profilbild Hultman skriver:

  Men Mab. Detta visar ju att du har fel. I din förra bloggpost skrev du "En sund marknad kan bara skapas genom reglering". Detta visar istället att med god opinionsbildning kan man också bidra till en sund marknad.

 3. Snild:

  Hur menar du?

  Hultman:

  Det du gör är ett exempel på induktiv slutledning. Du tar ett fall och generaliserar till att gälla för alla fall. Vilket knappast håller för granskning.

  Bara för att ett försök att skapa otillbörliga marknadsfördelar kunde avvärjas av opinionsbildning innebär det inte att alla sådana försök kan göra det.

 4. Profilbild Anders Lindbäck skriver:

  Jag anser att internetaktivisterna är en del av marknaden.

  Så när jag skrev marknadskrafterna så menade jag bl.a. bloggarna.

  Så egentligen säger vi ungefär samma sak.

 5. Profilbild Daniel Nyström skriver:

  Hur var det med avtalet med Spotify det pratades om? Om det var så totalt felaktigt, varför reagerade inte Spotify? Om ett sånt avtal är påskrivet så lär det inte bara vara att bryta upp för att passa opinionen.

  Rent tekniskt borde enklaste lösningen för Telia vara att ändra strypningen från 120kbit/s till 256kbit/s.

 6. Profilbild stroll skriver:

  Jag tycker inte man ska använda det negativa ordet kappvändning i sådana här fall. Lyssnar man på en opinion och inser att man gjort fel ska man inte skuldbeläggas för att man byter ståndpunkt. Jag tycker snarare man ska ha en klapp på axeln för att man lyssnade. Att man aldrig får byta ståndpunkt utan hårdnackat alltid måste försvara sig är ett stort problem.

 7. Profilbild Hans J skriver:

  Kappvändning…

  Vi i Piratpartiet får nog vänja oss vid att det är så det kommer att fungera framgent. Vi tvingas vara alerta och på helspänn HELA TIDEN. Det är då som svärmen fungerar som bäst. Med etthundratusen ögon och öron så ska vi upptäcka allt fulspel och sedan ska vi tillsammans göra vad vi kan för att få stopp på marschen in i storebrorssamhället. Vi ska få stopp på alla försök att stoppa, strypa eller "reglera" Internet.

  Nätneutraliteten är helig!

 8. Profilbild Anonym skriver:

  Trist att kalla ett bra beslut för kappvändning. Ska alla få skit oavsett ståndpunkt är det väl ingen idé att lyssna eller ännu mindre ändra sig.

  Men det är såklart, ungpirater vill väl kanske egentligen inte ändra något utan är mest med för att det är ballt och fränt och jävligt rebelliskt.

  Nå, vi "gammelpirater" skulle med öppna armar välkomna om skivbolagen, politiker och Jan Guillou ändrade sig och tyckte som vi. Och vara nöjda med det. Och vara storsinta, välkomna och inte fan säga "haha vad var det vi sa!"

  Vårt mål är resultat, inte att synas och höras och (hoppas) få ligga.

 9. Jag förstår inte kritiken mot att jag beskriver beslutet som en kappvändning. Det är ju vad det uppenbart är. De flesta kappvändningar sker ju till det bättre just eftersom de uppstår pga socialt tryck från allmänheten.

  Anonym:

  Jag tror inte att det finns ett kollektiv av "ungpirater" och ett kollektiv av "gammelpirater" som kan tillskrivas separata egenskaper. Jag tror att det finns både unga och gamla pirater som vill vara rebelliska, kunna säga "vad var det vi sa!" och få ligga. Samtidigt som det finns både unga och gamla pirater med en pragmatisk inställning till politik, förmåga att vara storsinta mot de som ändrar sin uppfattning till det bättre, och som faktiskt får ligga. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kontakta mig
Facebook
RSS