Piratpartiet fortfarande osynligt i Demoskops senaste mätning

Medborgarna ska ha kontroll över informationen!
14 januari, 2010
Piratpartiets kommunikationskanaler, en historisk tillbakablick
15 januari, 2010
Visa alla

Piratpartiet fortfarande osynligt i Demoskops senaste mätning

När jag tittar på mätningen från Demoskop som publicerades i Expressen idag (och nämns i Svd, DN och SDS) så noterar jag lite vemodigt att Piratpartiets sympatisörer ryms inom den lilla gruppen på två procent övriga.

Ganska kort efter EU-valet halkade piratpartiet en bra bit ner i mätningarna. Vilket inte är särskilt ovanligt, framförallt som SD tog över rollen som uppstickarparti i de traditionella medierna. Lägg på det ett primärval som inte fungerat helt friktionsfritt och som tagit bort fokuset från utåtriktad verksamhet så är det inte alls märkligt att vi ligger där vi ligger. Och det är inte heller särskilt oroande. Så här långt före EU-valet  i somras fanns vi inte i mätningarna alls, och vi lyckades ju ändå göra ett hyffsat skapligt EU-val.

Men mätningarna  är intressanta att titta på ändå. Centern rasar till en bottennotering och hamnar långt under fyraprocentsspärren, vilket rimligtvis borde göra att centerpartister med ett patos för den personliga integriteten och som inte vill slänga bort sin röst i nästa val rimligtvis bör rösta på Piratpartiet 2010. Likaså kan det vara dags att lämna det sjunkande vänsterpartiet om man är en frihetlig vänstersympatisör och istället gå över till Piratpartiet.  Att rösta på ett parti som åker ur riksdagen är nämligen mer eller mindre värdlöst, då det exakta röstandet i media helt kommer överskuggas av att partiet åkte ut, men att rösta på ett uppstickarparti på väg in gör skillnad oavsett om vi mot förmodan inte skulle nå hela vägen. 

Vidare kan man se att blockpolitiken skulle förändras i grunden om Demoskops mätning blev resultatet. Dagens block skulle reduceras till att bestå av ett stort parti och ett stödparti vardera och därmed knappast kunna definieras som block längre. Samtidigt skulle Sverigedemokraterna visserligen komma in, men förmodligen marginaliseras i praktiken. 

Oavsett hur mycket man tror att dagens mätning kommer besannas går det inte att förneka att det kommer  bli ett spännande valår. 

Andra som bloggar om mätningen: Jonas Morian, Erik Laakso, Peter Andersson, Kent Persson, Röda berget, Johan Sjölander & Anders Edwardsson.

Please follow and like us:
Mab
Mab

9 Comments

 1. Profilbild Björn Felten skriver:

  Jag tror, liksom du, att vårt primärval lagt en sordin över PP.

  Men till skillnad från dig, så anser jag att det till stor del beror på att så många (inklusive dig) har propagerat för att man skall rösta på de mest oerfarna bland våra kandidater.

  Alla de väljare som är äldre än du (ungefär 75%) vet mycket väl hur det är att vara ung och självsäker, för vi har alla en gång i tiden varit det.

  Men den stora skillnaden är att vi lite äldre har haft tiotals år på oss att tillägna oss nya erfarenheter och kunskaper. Så samtidigt som vi minns hur oerhört duktiga vi ansåg oss vara i din ålder, så har vi nu fått nya erfarenheter, som visar på hur dumma vi egentligen var på den tiden.

  Om piratpartiet skall ha en chans att komma in i riksdagen 2010, så måste vi omedelbart göra oss fria från alla familjestämplar och så vidare. Låt äldste sonen (Rick) köra sitt race, men lyssna mer på mamma emma är mitt motto.

 2. Björn: jag har inte propagerat för att man ska rösta på de mest oerfarna kandidaterna, utan att man ska rösta på yngre kandidater. Dels har många av dessa varit med i partiet och piratdebatten ända sedan 2006 vilket en hel del äldre inte har, och dels är erfarenhet och ålder sällan så tätt kopplade som äldre tenderar att tro. Förmågan att ta till sig och bearbeta erfarenheter är nämligen individuell vilket gör att yngre personer med god förmåga till reflektion kan besitta fler erfarenheter än en hel del äldre.

  Sen kan tilläggas att bara för att du eventuellt var självsäker när du var ung innebär det inte att alla äldre har varit självsäkra i sin ungdom. Det är väl dessutom en irrelevant invändning? De yngre är mer representativa för våra väljare, skulle det visa sig att vi behöver lite ålderstigen erfarenhet för att praktiskt kunna driva bra politik i riksdagen kan vi lätt plocka in mer åldersstigna personer som kanslipersonal och assistenter.

  När det gäller att låta Rick köra sitt race är det en märklig kommentar från dig med tanke på vilka invändningar du hade mot ledningsbrister när du satt som revisor inom pp. Brister som nästan helt och hållet kan förklaras just med att partiet i allt för hög utsträckning låtit Rick köra sitt eget race.

 3. Profilbild Anonym skriver:

  Representativa för väljarna? Men handlar det inte om att väljarna riskerar att bli för få? Har du redan avskrivit möjligheten att nå de väljargrupper som trots allt utgör majoriteten av väljarna? I så fall kommer PP aldrig att bli annat än ett parti på marginalen. Är det ett ungdomsparti eller ett parti som står för en ideologi?

 4. Profilbild Björn Felten skriver:

  Jodå, jag kan försäkra dig om att ALLA äldre personer har genomgått samma "jag vet bäst"-period som du just nu genomgår. Om du inte tror mig så kan du fråga dina föräldrar.

  Vad gäller att de unga och oerfarna skulle bäst representera vår ideologi — underförstått att vi gamlingar inte gör det — så hoppas jag att du, om du tänker efter några minuter, inser hur fullständigt fel det låter.

  I riksdagen krävs det mer än bara goda idéer och kvicka tankegångar, där krävs det erfarenhet av hur man samarbetar med människor som man anser vara näst intill idioter, och detta på ett sätt som gör att idioterna upplever sig som varande genier.

 5. Anonym: alla partier har sina kärnväljare. Det gäller oss så väl som alla andra. Givtvis är det bra att ha ett antal personer som sticker ut från mängden (Gun Svensson är ett lysande exempel) men att bortse från vilka som är ens kärnväljare är nog ganska otaktiskt.

  Björn:

  på vilka grunder tror du att jag genomgår en "jag vet bäst"-fas? Och på vilket sätt menar du att du själv lämnat din? Du verkar ju uppenbarligen anse dig veta bäst i den här frågan.

  Sedan sade jag inte att de unga skulle vara representativa för vår ideologi, de är representativa för våra kärnväljare. Ävrig text om dem berörde erfarenhetsanspråket som du gjorde. Vilket jag fortfarande inte tycker du har besvarat. Att äldre automatiskt skulle vara bättre på att "[samarbeta] med människor som man anser vara näst intill idioter, och detta på ett sätt som gör att idioterna upplever sig som varande genier." ser jag knappast att du skulle ha något belägg för.

 6. Profilbild Anonym skriver:

  Oj, vad är detta för märklig åldersdiskussion. För mig är det självklart att PP är ett ungt parti, alltså ett parti med ny syn på politik, nya sätt att arbeta, nya sätt att samarbeta, och det är dom unga/ungavuxna som är kärnväljare och drivande, så Felten varför inte bara erkänna det.
  Sen behöver PP medlemmar med livserfarenhet för att inte tappa verklighetsförankring och sväva ut i det blå. PP:s MEP Christian Engström och det team som omger honom är ett bra exempel.
  Ung är inte lika med dum, men kan var lika med oerfaren, så för att få en bra fungerande grupp behövs blandade åldrar och erfarenheter.
  Bjärnemalm, du och alla andra i din ålder och yngre går igenom det du kallar för "jag vet bäst" mig förde detta till en position långt ut på vänsterkanten, och en uppfattning om verkligheten som var helt galen, nu menar jag inte att detta gäller för dig.
  Jag menar är att det är viktigt att ha tillgång till olika åldrars erfarenheter. Det är i brytningen mellan dessa erfarenheter som PP kan formulera en politik som bär i längden.

 7. Profilbild Thomas Tvivlaren skriver:

  "Om piratpartiet skall ha en chans att komma in i riksdagen 2010, så måste vi omedelbart göra oss fria från alla familjestämplar och så vidare. Låt äldste sonen (Rick) köra sitt race, men lyssna mer på mamma emma är mitt motto."

  Jag tror en stor källa till oron i leden har att göra med att många faktiskt upplevt Piratpartiet som en familj. Det blir lätt så när så många lägger ned stor del av sin fritid på så engagerande frågor som de PP har. Den sociala biten blir i många fall livsnödvändig för de med stort aktivt enagagemang då den i många fall blir en ersättning för den man annars skulle ha.

  Detta blir till en källa till problem när pappan och eventuellt flera medlemmar hamnar i en sits där deras överhuvudskap i familjen kopplas till en fet ersättning på 55 lakan/månad + förmåner och (vid omval en hyfsad pension). I min familj får vi förvisso ta från det undre laget men jag som pappa tar inte betalt för min familjeroll…

  Med detta sagt så menar jag inte att våra representanter i Riksdagen inte skall ha någon ersättning utan främst att när det idealistiska motivet, i ett högst idealistiskt parti som PP, ersätts av ett synnerligen ekonomiskt incitament så kan det leda till just de slitningar som jag upplever att vi nu ser inom partiet. Tidigare var det inte lika viktigt om någon med stort ansvar sket i det blå skåpet men när det nu följer med kännbara förmåner så tror jag att man släpper på det tidiga överseendet och ifrågasätter.

  För övrigt så tycker jag en hel del i det här primärvalet varit märkligt. Den selektiva informationstillgången av valstatistiken är liksom bara lök på laxen…

 8. Profilbild Josef Boberg skriver:

  Hmmm… = jag har läst och begrundat inlägget såväl som kommentarerna.

  "PP-familjen" är väl ej alls en homogen massa – vilket jag upplever som en STYRKA för PP – hälsar Josef B.

 9. Profilbild Christoffer skriver:

  Piratpartiet är en rörelse på frammarch, men jag betvivlar att partiet kommer in redan i år. Man får inte glömma att det tar tid att etablera sig. Miljöpartiet fick bara 1,65% i valet 82 och 1,50% i valet 85. De kom in först i sitt tredje val (för att sen åka ut igen i sitt fjärde). Sverigedemokraterna har också ökat långsamt, ungefär 1% per val mellan 1998 och 2006. Jag gissar att PP kommer hamna någonstans runt 2%, även om jag hoppas att det blir mer. Tendenserna från ungdomsvalen är dock klara: PP är starka bland unga. Därför tror jag at vi kommer att fortsätta växa, särkilt om nästa regering fortsätter den integritetsslakt som den nuvarande har drivit.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kontakta mig
Facebook
RSS