En mörk stund för nätneutraliteten i Europa

Dags för ny blogg
25 oktober, 2015
Nej, EU vill inte förbjuda tonåringar att använda sociala medier
16 december, 2015
Visa alla

En mörk stund för nätneutraliteten i Europa

Vi var många som var glada när Europaparlamentet antog sin position angående nätneutralitet förra året. Nu riskerar allt det att gå förlorat då parlamentet kompromissat bort sina principer i en uppgörelse med ministerrådet. Imorgon kommer EU-parlamentet rösta om frågan, och det ser mörkt ut. I god ordning verkar parlamentet tycka det är viktigare att komma fram till en kompromiss med rådet än att stå upp för grundläggande principer.

I ett försök att vända situationen har ett antal nätaktivistorganisationer gått ihop i kampanjen Savetheinternet.eu och uppmanar där medborgare att kontakta EU-parlamentariker inför omröstningen och få dem att lova att stå upp för nätneutraliteten. De har även lyckats engagera en rad organisationer och företag utanför den vanliga gruppen nätaktivister i att argumentera för nätneutralitet.

Även Tim Berners-Lee, skaparen av world Wide Web, har gjort ett uttalande där han uppmanar de europeiska beslutsfattarna att stå upp för nätfriheten: http://webfoundation.org/…/net-neutrality-in-europe-a-stat…/

Och för den som behöver förstå frågan bättre och samtidigt bli lite road istället för oroad rekommenderar jag John Olivers klipp om nätneutralitet när frågan var på tapeten i USA.

 

savenetneutrality

Please follow and like us:
Mab
Mab

1 Comment

  1. […] själva som inte ser något problem med sitt agerande). Dessvärre är det juridiskt en gråzon. I Eu lyckades ministerrådet finta bort parlamentet i förhandlingarna vilket ledde till att zero rating inte reglerades i lagstiftningen och det är därför nu upp till […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kontakta mig
Facebook
RSS