EU inför ett direktiv kring företagshemligheter som bara råkar kriminalisera Wikileaks?

Nätpolitik på EU-nivå
21 mars, 2016
Piratpartiet gör en nystart
12 maj, 2016
Visa alla

EU inför ett direktiv kring företagshemligheter som bara råkar kriminalisera Wikileaks?

Samtidigt som tidningarna fylls av texter om hur världens rika och mäktiga gömmer sina miljoner i skatteparadis med hjälp av en advokatfirma i Panama och banker som Nordea håller EU på med något så tråkigt som ett direktiv för företagshemligheter. Men det är ett lagförslag som det är helt klart värt att titta närmare på! Piratpartiets Europaparlamentariker Julia Reda har jobbat med förslaget under en längre tid, och den gröna gruppen är milt sagt skeptiskt till hur förslaget skulle utöka definitionen av företagshemligheter till att omfatta i princip vad som helst som ett företag vill hålla hemligt.

Den oron förstärks kraftigt när det visar sig att förslaget är framtaget i samband med att Wikileaks seglade upp på tapeten runt 2011. Läser man detaljerna i förslaget visar det sig nämligen att det lilla och undermåliga skydd för visselblåsare som finns i förslaget är formulerat på ett sådant sätt att sidor som Wikileaks inte omfattas.

Sammanfattningsvis: medan vi alla förfasas över vad  Panamapapperna avslöjar om elitens skattefiffel håller EU på att införa en lag för att göra det svårare för läckor i framtiden!

Röstningen sker i Strasbourg på torsdag nästa vecka och merparten av parlamentet, inklusive de svenska parlamentarikerna från de tre stora grupperna (dvs S, M, L, C och KD) stöder helhjärtat förslaget. Det gör dem nödvändigtvis inte korrupta. Men det gör dem till nyttiga idioter för de korrupta företag som gör allt vad de kan för att undanhålla sina skumraskaffärer från allmänhetens ögon.

Edit:

Mer information hos tyska Spiegel online.

 

Please follow and like us:
Mab
Mab

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kontakta mig
Facebook
RSS