Spridningskollen – en parasit på kunskapssamhället

Piratpartiet har en plan!
29 juni, 2016
EU och upphovsrätten
14 september, 2016
Visa alla

Spridningskollen – en parasit på kunskapssamhället

Aldrig tidigare har det varit så enkelt att dela med sig av kultur och kunskap som idag. Det faktumet skakar om gamla monopol och utmanar rådande maktstrukturer. Det är därför vi ser lag efter lag som skrivs för att skydda de som byggt upp sina rikedomar på att kontrollera kultur och kunskap. Må de vara amerikansk filmindustri eller tyska tidningsförlag.

Den utvecklingen skapar en nisch för aktörer som istället för att producera något eget livnär sig på att hota och utpressa de som utmanar den rådande maktordningen genom att fritt dela med sig av kultur och kunskap. Den senaste i den här raden av parasiter är Spridningskollen, ett projekt som drivs av företaget Gothia Law (en snabb koll visar att Arvato finance AB som företaget egentligen heter, ägs av den tyska mediekoncernen Bertelsmann.

Deras affärsmodell är att skicka ut utpressningsfakturor till personer de misstänker för illegal fildelning i hopp om att folk ska bli så rädda att de betalar utan att bestrida fakturan. Iden är alltså att du går med på att betala en ”mindre” summa (I det svenska fallet 2000 kr) för att slippa riskera att behöva betala mer om ärendet drivs till domstol. Det är en modell som redan finns i flera länder så som Danmark, Tyskland, USA och Kanada och som visat sig vara väldigt inkomstbringande för de som sysslar med det. Att det är minst sagt en tveksam verksamhet är ett mindre bekymmer för den här typen av skumraskbolag som, med hela upphovsrättslobbyn i ryggen, kunnat bygga upp en lönsam verksamhet på ren och skär utpressning.

Piratpartiet har varnat under lång tid om att det bara är en tidsfråga innan samma beteende kommer till Sverige. Att det tog längre tid här än i andra länder handlar om att piratpartiets kampanjer mot lagen gjorde att Sverige dröjde med att införa IPRED-direktivet i svensk lagstiftning, och att det sedan prövades hela vägen till HD, med en sväng via EU-domstolen. Men nu ser vi ut att vara där.

Exakt där gammelpartiernas politiker lovade oss att vi aldrig skulle hamna.

 

 

Please follow and like us:
Mab
Mab

8 Comments

 1. Profilbild Per "wertigon" Ekström skriver:

  Jag har sagt det förut och säger det igen;

  Det enda sättet att verkligen, *verkligen* sparka filmbolagen hårt i nötterna är om alla fildelare kollektivt bestämmer sig för att inte fildela deras skit längre, utan börja fildela endast skit som vill bli fildelat.

  När försäljningssiffrorna dalar då intresset för deras skit dalar, vad ska filmbolagen göra då?

  Sorgligt nog är det väldigt få som insett detta ännu, och en person kommer inte göra skillnad – det måste vara miljoner.

  • Profilbild morr skriver:

   Fast om försäljningssiffrorna dalar så kommer vi ju se ännu hårdare övervaknings- och förföljelselagar. Det är ju inte relaterat till verkligheten. Det är ju en naturlag att alla våra pengar ska gå till mediabolagen.

 2. Profilbild Peter H skriver:

  Jag är inte mycket för film. men lyssnar mycket musik och spelar på tok för mycket spel kan man säga.

  jag har om och om igen läst hur både stora o små bolag för både musik och spel säger att fildelningen har hjälpt dom till viss del. (säger inte nu att alla tycker så eller att det är en bra metod) men som jag då sett i uttalanden och läst bland alla artiklar kring just spel så är inte delningen ett hot. en ”piratkopia” på spel ha rmer fel och ”buggar” än den köpta då den köpta får regelbundna uppdateringar och även extra material i form av DLC och dylikt. vilket får dom som testat en ej laglig kopia att vilja köpa spelet då det har mer att erbjuda än gratis alternativet. det blir praktiskt sett samma effekt som om utvecklaren gett ut en demo till spelet. samma med musiken någon laddar ner en låt och tycker dne är bra och köper sedan hela skivan antingen fysisk lr digital utgåva för att de dom hörde på den ena låten intresserade dom. och javisst detta är itne vad som sker i alla fall av nerladdning, men när utvecklare och artister påpekar att dem antagligen hade tjänat mindre utan denna form av spridning så borde man väl ta lite vara på det. själv kan jag tycka det vore toppen om spelutvecklare gick tilbaka till metoden att ge ut en demo av spelet så man kan pröva på antingen tids baserad eller att innehållet är begränsat på andra sätt. och en del artister gör faktiskt den att dom ger bort en singel gratis i digitalt format så man kan lyssna och avgöra om man vill köpa hela skivan eller inte utifrån det. fler borde använda den möjligheten internet har gett oss med just spridnings effekten. inte ge bort allt gratis för ingen kan leva på jobba gratis, men erbjuda begränsat innehåll för att locka fler att köpa ”full versionen”.

  och till ovanstående kommentar sett samma uttalanden från film skapare m.m om hur delningen lett till större ”boxvinst” när någon smygit in en kamera på en bio o filmat en totalt värdelös inspelning av en film där youtubes 240p inställning ger bättre ljud o bild kvalitet. lockar folk att se filmen i bra kvalitet på bio, dvd eller betal streamtjänster så som netflix. och vad gäller film och nyttja just internet för mer spridning för allas glädje har jag inget att påpeka. vi har som sagt netflix hbo och liknande som erbjuder just detta utan att det blir förluster och domstol för företagen respektive användaren. toppen mer sånt.

  ber om ursäkt för väggen med text men ett ämne som ligger mig nära.

  mvh peter

 3. Profilbild Mi Bj skriver:

  Det visar sig att det är följande mediaföretag som ligger bakom detta fiasko; Atlantic Film, Crystalis Entertainment, Noble Entertainment och Scanbox Entertainment

  Det kanske är dags att de får reda på vad vi tycker om deras kundrelationer?

 4. Profilbild Index Librorum Prohibitorum skriver:

  >Aldrig tidigare har det varit så enkelt att dela med sig av kultur och kunskap som idag.

  Ändå är det så svårt för er att skapa kultur och konsumera copyleft media istället för att piratkopiera copyright media. Det finns inget rådande monopol som du insinuera som hindrar nya aktörer från att skapa copyleft media.

  • Profilbild sacke skriver:

   Ändå så visar undersökning efter undersökning av oberoende institut att de som ”piratkopierar” köper mer än gemene man medieinnehåll….

   • Profilbild Index Librorum Prohibitorum skriver:

    För film och TV-series gäller det enbart när kvalitén på piratkopian är väsentligt sämre än originalet, tex strömma film med låg upplösning/kass bitrate/dålig encode jämfört med att se den på DVD/BD.

 5. […] vice partiledare Mattias Bjärnemalm, Mab, har skrivit ett blogginlägg där han tittar lite närmare på just Gothia Law och vilka de är i grund och botten. Han har […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kontakta mig
Facebook
RSS