EU och upphovsrätten

Spridningskollen – en parasit på kunskapssamhället
1 september, 2016
Framgång för tjeckiska piratpartiet i helgens regionval
10 oktober, 2016
Visa alla

EU och upphovsrätten

Det är väldigt lätt att tro gott om människor. Så när kommissionens nuvarande ordförande i samband med sitt tillträde hösten 2014 lovade att harmonisera upphovsrätten och bryta ner de nationella silos som utgör europeisk upphovsrätt idag var jag försiktigt optimistisk. Det hade jag inte behövt vara.

Idag presenterade kommissionen sitt förslag till reformerad upphovsrätt. Förslaget är långt sämre än vad jag hade kunnat föreställa mig. Vad vi fick se idag är ett typexempel på när lobbyister får fritt spelrum med lagstiftningen. Vi fick ett förslag som ger tidningsförlag en ny närstående rättighet som gör att de kan kräva pengar om deras artiklar sprids på nätet. I värsta fall kan det räcka med en länk för att du ska kunna tvingas betala. Tanken bakom förslaget är att de ska kunna pressa pengar ur Google News och andra nättjänster, något som misslyckats när liknande lagar införts i Tyskland och Spanien. Men fungerar det inte på nationell nivå kan man alltid pröva på den europeiska.

Vi fick även se ett förslag om att plattformar ska tvingas massövervaka allt innehåll som användare laddar upp och automatiskt filtrera bort material som bryter mot upphovsrätten. En idé som utöver att den begränsar friheten på nätet inte fungerar i praktiken då ingen algoritm kan göra korrekta tolkningar av undantagen i upphovsrätten. Dessutom riskerar den att skapa barrier to entry för nya aktörer som vill skapa nya digitala tjänster och som då måste investera i filterteknologi.

Kritiken mot förslaget har varit tydlig. EDRI, BEUC, Creative Commons, Open Rights Group och vår egen Europaparlamentariker Julia Reda har alla dömt ut förslaget. Men det kommer inte stoppa kommissionen från att nu börja bearbeta rådet och Europaparlamentet för att de ska köpa paketet.

Givetvis har även vi i Piratpartiet har gått ut med ett pressmeddelande där vi dömer ut förslaget. Och jag har skickat in en debattartikel som kanske tas in under morgondagen samt pratat med ett par journalister. Men vi behöver göra mycket mer. För det här är inte slutet. Det här är början på en kamp som kommer ta flera år innan EU antagit eller förkastat direktivet, och sedan ytterligare år innan det finns en svensk implementation av lagen. En kamp som måste föras i Europaparlamentet, i den svenska riksdagen och på nätet. Det är en kamp som måste föras av oss som jobbar inom det politiska fältet, av civilsamhällets rättighetsaktivister och av alla andra som vill se ett fritt och öppet internet. Jag hoppas att du vill vara med oss i den här kampen!

Please follow and like us:
Mab
Mab

5 Comments

  1. […] som följt debatten om det förslag som kommissionen lagt fram för en reformerad upphovsrätt i EU vet att innehållet, på det hela taget, varit riktigt riktigt uselt. De utlovade förbättringarna […]

  2. […] i Almedalen hade Europahuset bjudit in vår Europaparlamentariker Julia Reda för att debattera förslaget om upphovsrättsreform som just nu arbetas med nere i Bryssel. Utöver jula deltog Susin Lindblom, från […]

  3. […] Förslaget som lades fram av kommissionen i september 2016 drevs där fram av Günther Oettinger, den dåvarande kommissionären för den digitala ekonomin och det digitala samhället. Günther är känd för att vara väldigt förtjust i att gå i den tyska industrins intressen, och det är uppenbart att han har lyssnat väldigt mycket på upphovsrättsindustrins lobbyister när han arbetade fram det här förslaget. Tyvärr är han inte den enda politikern som sitter i industrins knä, utan ett flertal medlemsstaters regeringar och stora delar av Europaparlamentet har uttryckt stöd för det här förslaget. […]

  4. […] frågor röstade om den upphovsrättsreform som media konsekvent underrapporterat om sedan förslaget presenterades för två år sedan. I centrum stod de två kontroversiella förslagen om länkskatt på nyhetsartiklar (artikel 11) […]

  5. […] förmodligen första gången du besöker min blogg. Men du kan snabbt uppdatera dig genom att läsa här, här, här, här, här och här. Vill du sen ha mer koll rekommenderar jag dig att kika in hos vår […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kontakta mig
Facebook
RSS