Framgång för tjeckiska piratpartiet i helgens regionval

EU och upphovsrätten
14 september, 2016
Piratpartiet på väg mot rekordval på Island
25 oktober, 2016
Visa alla

Framgång för tjeckiska piratpartiet i helgens regionval

Resultaten för piratpartiet, eller den gemensamma lista de var en del av, i regionvalen 2015 i Tjeckien. De svarta regioner är de regioner där piraterna kom över spärren på 5%.

Tjeckiska piratpartiet fortsatte sina framgångar i helgen när de lyckades bli invalda i tre av landets tretton regioner i regionvalen som tog plats nu i helgen. Sedan tidigare har de fyra mandat i huvudstadens regionsförsamling, och nu får de alltså förstärkning med totalt fem pirater runtom i landet. Regionvalen i Tjeckien har en spärr på fem procent precis som deras parlaments- och EU-val (där piraterna var snubblande nära i förra valet med 4,78%)

Bäst gick det i regionen Karlovy Vary, där de fick 5,4% med en egen lista. Karlovy Vary är den region där staden Marienbad ligger, där piraterna sedan två år tillbaka innehar borgmästarposten. Både stadens borgmästare Petr Třešňák samt vice borgmästare Vojtěch Franta blev invalda i regionförsamlingen, tillsammans med piraternas toppkandidat i regionen; Josef Janů.

I regionen Hradec Králové ställde piraterna upp på en gemensam lista med de gröna samt partiet Zmena (förändring) och den listan fick 5,27% av rösterna och två mandat. Ett av dessa gick till piratpartisten Martin Jiránek.

I södra Mähren, där landets näst störst stad Brno ligger, hade de en gemensam lista med de gröna och fick 5,11% av rösterna vilket gav piraterna ett mandat och de gröna två. Den pirat som blev invald var Ivo Vašíček, partiets vice partiledare.

Please follow and like us:
Mab
Mab

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kontakta mig
Facebook
RSS