Upphovsrättsreformen i EU tar ett steg i rätt riktning.

Internet of Things
4 mars, 2017
Fördelarna med dataskyddsförordningen
7 juni, 2017
Visa alla

Upphovsrättsreformen i EU tar ett steg i rätt riktning.

Den som följt debatten om det förslag som kommissionen lagt fram för en reformerad upphovsrätt i EU vet att innehållet, på det hela taget, varit riktigt riktigt uselt. De utlovade förbättringarna uteblev och istället fick vi ett förslag om en ny närstående rättighet för presspublicister och en skyldighet för alla internetplattformar att automatiskt skanna material som laddas upp för att kunna förhindra upphovsrättsintrång. Den närstående rättigheten skulle riskera att göra länkningar med små textsnuttar olagliga, och skyldigheten för plattformarna skulle utan tvekan leda till att en hel del lagligt material sållades bort i farten.

Så jag blev positivt överraskad när jag i morse fick se ( bakom betalvägg) det förslag som Europaparlamentets föredragande för ärendet, Maltesiska parlamentarikern Therese Comodini Cachia (EPP), lagt fram. Hennes betänkande har ändrat bägge paragraferna ovan till betydliga mindre problematiska förslag, och även infört en rad andra små förbättringar i texten. Jag kommer att återkomma med en mer detaljerad analys när jag hunnit gå igenom texterna i detalj, men sammanfattningsvis kan jag nog säga att med de här förändringarna har förslaget gått från att vara direkt skadligt till att vara mestadels tandlöst. Frågan nu är vad som kommer hända i det vidare arbetet i parlamentet och vad upphovsrättsindustrin kommer göra för att försöka få tillbaka de godbitar som kommissionen gav dem i sitt förslag.

Här finns en samlingssida för relevanta dokument kring ärendet. Och här hittar du en översiktsplan över lagstiftningsarbetet i parlamentet.

Please follow and like us:
Mab
Mab

2 Comments

  1. […] för att ta den plats i det nationella parlamentet på Malta som hon vann i valet i förra helgen. Hennes förslag till yttrande i JURI var en enormt positiv överraskning när hon lade fram det då det var uppenbart att hon tagit sig tid att lyssna på både civilsamhället och […]

  2. […] och censurfilter för plattformar (artikel 13). Följer du min blogg är det inte första gången du läser om de förslagen. Följer du inte min blogg är det dags att börja! För det kommer dessvärre inte […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kontakta mig
Facebook
RSS