Upphovsrätt: omröstning i IMCO och Comodini ute ur bilden

Fördelarna med dataskyddsförordningen
7 juni, 2017
Panelsamtal om upphovsrätt i Almedalen med vår Europaparlamentariker Julia Reda
7 juli, 2017
Visa alla

Upphovsrätt: omröstning i IMCO och Comodini ute ur bilden

Idag hölls omröstningen för upphovsrättsdirektivet i utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd (IMCO). IMCO är inte det huvudansvariga utskottet, så det som röstades igenom idag kan fortfarande ändras i utskottet för rättsliga frågor (JURI), som har huvudansvaret för det här lagstiftningsärendet. Men IMCOs yttrande är ändå viktigt då det kan påverka hur ledamöterna i det ansvariga utskottet diskuterar frågan, och extra viktigt i det här fallet var beslutet kring artikel 13 där IMCO är ett så kallat associerat utskott. Vilket ger dem delat ansvar för den artikeln.

Läget inför mötet var minst sagt oklart med både den stora konservativa gruppen (EPP) och den socialdemokratiska gruppen (S&D) splittrade i frågan. Den ansvariga ledamoten (föredragande) är Katherine Stihler (S&D) som format en koalition kring en samling kompromissförslag. Hennes ursprungliga förslag till yttrande var ganska okej, och med input från främst Julia Reda (Greens/EFA), Kaja Kallas (ALDE) och Dan Dalton (ECR) får nog de kompromissförslag som hon förhandlat fram med de andra grupperna sägas vara betydligt bättre än vad man kunnat vänta sig utifrån det usla jobb kommissionen gjort med ursprungsförslaget.

Tyvärr föll viktiga delar av kompromisserna rörande TDM (text&data-mining) och den nya närstående rättigheten för utgivare av presspublikationer. Motståndet leddes av Pascal Arimont (EPP), samt Virginie Rozière (S&D), och deras sida vann en stor mängd avgörande omröstningar tack vare att både vänstergruppen (GUE), den populistiska gruppen (EFDD) och delar av den konservativa och reformistiska gruppen (ECR) var frånvarande under omröstningen.

Civilsamhället hade främst fokuserat på att få bort kommissionens förslag om uppladdningsfilter i artikel 13, som Pascal Arimont försökte göra ännu värre genom att lägga fram alternativa kompromisser, men genom en blandning av externa påtryckningar från civilsamhället och politisk manövrering inom parlamentet misslyckades han få det stöd som behövdes för att de skulle komma in i röstlistan. Istället enades utskottet kvällen före omröstningen om att plocka in det förslag kring artikel 13 som författats av Michal Boni (EPP), ansvarig för frågan i utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor (LIBE). Vilket var en förbättring jämfört med vad kommissionen föreslagit, och betydligt bättre än den linjen som Pascal Arimont företrädde.

Men ett betydligt mer avgörande beslutet för upphovsrättens framtid i Europa som skedde idag är av en helt annan sort. Therese Comodini (EPP), som är den ansvariga parlamentarikern i huvudutskottet JURI, beslöt att avsäga sig sin plats i Europaparlamentet för att ta den plats i det nationella parlamentet på Malta som hon vann i valet i förra helgen. Hennes förslag till yttrande i JURI var en enormt positiv överraskning när hon lade fram det då det var uppenbart att hon tagit sig tid att lyssna på både civilsamhället och forskningsvärlden när hon skrev sitt förslag. Vi vet inte vem som kommer överta ansvaret för upphovsrättsdirektivet när hon försvinner, men en snabb granskning av hennes EPP-kolleger i JURI gör det ganska tydligt att vi står mellan att få en försämring eller en väldigt kraftig försämring.

För oss som hoppas på en progressiv och framtidsinriktad upphovsrättsreform i Europa kommer den 8 juni 2017 inte gå till historien som en bra dag.

 

Här finns en samlingssida för relevanta dokument kring ärendet. Och här hittar du en översiktsplan över lagstiftningsarbetet i parlamentet.

Please follow and like us:
Mab
Mab

1 Comment

  1. […] första gången du besöker min blogg. Men du kan snabbt uppdatera dig genom att läsa här, här, här, här, här och här. Vill du sen ha mer koll rekommenderar jag dig att kika in hos vår […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kontakta mig
Facebook
RSS