kampen för en sund upphovsrättsreform fortsätter

En förlorad dag i upphovsrättskampen, vad gör vi nu?
21 juni, 2018
Upphovsrättsreformen och lobbyism
11 september, 2018
Visa alla

kampen för en sund upphovsrättsreform fortsätter

Mitt förra inlägg här handlade om konsekvensen av resultatet för omröstningen om upphovsrättsdirektivet i det rättsliga utskottet (JURI) i Europaparlamentet, där upphovsrättskramarna av tradition varit överrepresenterade. Det gick som bekant inte särskilt bra för oss som förespråkar ett fritt och öppet internet i den omröstningen. Så idag kände jag en enorm lättnad när parlamentet beslöt i Strasbourg att inte bevilja utskottet ett förhandlingsmandat med ministerrådet baserat på utfallet i JURI, utan istället öppna för att parlamentet i dess helhet ska behandla direktivet i plenum i september.

Det är en enorm vinst för alla internetaktivister som engagerat sig i frågan. Och det visar att parlamentariker är beredda att se bortom upphovsrättslobbyns intressen om det finns ett tillräckligt stort tryck bland allmänheten. Men det som hände idag var alltså inte att parlamentet stoppade de farliga texterna i artikel 11 och 13, det som hände var att de gav sig själva möjligheten att se över direktivet genom att det tas upp för behandling i plenum i september. Och det är inte alls säkert att den majoritet som stoppade direktivet idag kan skapa en majoritet kring alternativa formuleringar eller strykningar när frågan behandas i plenum. Så vi får inte ta ut segern i förskott!

Omröstningen idag blev 318 röster mot förhandlingsmandatet och 278 för. Det är inte en stor nog marginal för att jag ska känna mig lugn inför september. Här finns lista över hur samtliga ledamöter röstade. I Sverige kan vi dock känna oss ganska nöjda. Samtliga närvarande svenska ledamöter röstade för att riva upp mandatet. De svenska ledamöter som var frånvarande och därmed inte deltog i omröstningen var Lars Adaktusson (kd), Anna Maria Corazza Bildt (m), Linnéa Engström (mp) samt Anna Hedh (s).

Som jag skrev i mitt förra inlägg är alltså nästa steg att parlamentet öppnar upp för debatt och ändringsförslag i plenum på sitt följande sammanträde i Strasbourg. Vilket är veckan direkt efter det svenska riksdagsvalet, 10-13 september. Där behöver vi sedan få in strykningar av, eller alternativa texter till artikel 11 och 13. Ett par av de ledamöter som jobbat för att stoppa JURIs mandat kommer sammanstråla nästa vecka för att försöka hitta en gemensam linje kring hur vi går vidare med att ta fram ändringsyrkanden samtidigt som vi håller uppe allmänhetens intresse för frågan. Och en sak är glasklar, vi behöver fortfarande all hjälp vi kan få för att stoppa de tokiga skrivningarna i artikel 11 och 13 från att bli verklighet!

Vi hade en enorm framgång idag. Men kampen är inte över. Först måste vi vinna i Europaparlamentet och därefter måste vi vinna i de slutna förhandlingarna med ministerrådet, som redan antagit en position långt ifrån vad vi skulle önska oss. Det kan gå snabbt för oss att förlora striden om det här direktivet, men ska vi vinna kommer vi behöva kämpa under ett bra tag framöver. Det pratas i aktivistkretsar om att samordna demonstrationer över hela Europa mot artikel 11 och 13 den 26 augusti för att påminna parlamentarikerna om frågan när de kommer tillbaks efter parlamentets sommaruppehåll.

Vill du hjälpa till? Gå med i piratpartiet och hjälp oss göra skillnad!

Please follow and like us:
Mab
Mab

2 Comments

  1. […] min blogg. Men du kan snabbt uppdatera dig genom att läsa här, här, här, här, här och här. Vill du sen ha mer koll rekommenderar jag dig att kika in hos vår Europaparlamentariker Julia […]

  2. […] här fantastiska nyheter. Jag har ägnat en stor del av min arbetstid de senaste fem åren med att jobba mot de här förslagen. Och nu finns det en chans att jag kan komma att få bli en av de […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kontakta mig
Facebook
RSS