Just nu pågår mötet där EU-listan för piratpartiet spikas. Jag siktar på att toppa listan!

Jag kandiderar till Europaparlamentet
28 november, 2018
I am running for the European Parliament, and this is how you can help me!
12 januari, 2019
Visa alla

Just nu pågår mötet där EU-listan för piratpartiet spikas. Jag siktar på att toppa listan!

När jag föddes fanns inte nätet. Det kommer säkerligen vara svårt för mitt barn att förstå när hon är vuxen. Men jag tror att faktumet att jag växt upp tillsammans med internet gör att jag är väldigt medveten om att internet är något som ständigt utvecklas och förändras. Det internet vi har idag är inte samma plats som det internet jag besökte i gymnasiet för att ägna ändlösa timmar åt att chatta med folk över IRC-servern Undernet. Nätet är en unik skapelse i ständig förändring. Och även om mycket av nätets tidiga utveckling skedde i en avreglerad och undanskymd miljö så är så inte längre fallet idag. Både storföretagen och världens stater har fått upp ögonen för den revolutionerande kraften i nätet, och de gör vad de kan för att kontrollera och inskränka den kraften. Det betyder att mycket av det vi idag tar för givet på nätet är hotat. Framför allt möjligheten att fritt dela, länka och kommentera på nätet är under hot. Det som gjort att vi idag, på gott och ont, har en möjlighet till friare kommunikation världen över än någonsin tidigare i historien.

Under mina åtta år i Europaparlamentet har jag sett otaliga lagförslag om att begränsa medborgarnas frihet på nätet. En del, som ACTA-avtalet, har vi pirater kunnat avvärja genom vårt arbete i parlamentet. En del har vi kunnat mildra, men många har gått igenom eftersom vi helt enkelt varit för få där som stått upp för det fria nätet, och tillsammans bidrar de till ett internet som blir mer och mer som en kabel-tv deluxe, och mindre och mindre som en öppet plats där allas tankar och åsikter får komma till tals.

Det här är vår tids grundläggande strid som vi måste vinna. Vill du kritisera klimatförändringarna (eller motsatsen)? Vill du avslöja hur storföretag missbrukar svaga arbetsrättslagar i utvecklingsländer för att öka sin profit? Vill du visa hur politiker låter sig köpas eller luras av lobbyister från skrupellösa storföretag till att rösta igenom lagar som snedvrider konkurrensen på konsumenternas bekostnad? Vill du bekämpa hemlöshet? Bekämpa ökningen av psykisk ohälsa? Vill du kanske förändra EU? Kort sagt oavsett vilken kamp du vill föra för att göra världen bättre så är nätet din viktigaste plattform idag. Det är där du kan nå ut till allmänheten utan att vara beroende av några gatekeepers. Det är platsen där du direkt kan nå de som berörs av missförhållanden. Det är där du kan hitta likasinnade och bygga nätverk för förändring.

Det är därför nätets öppenhet är något vi måste skydda. För varken de aktörer som suttit på makten över information tidigare eller de digitala jättar som vuxit fram på nätet kommer vilja bevara det frihet nätet skapar. Vad vi ser idag är förslag efter förslag som begränsar vad vi kan göra på nätet, och som lägger ett ansvar för att patrullera nätet på företag, med konsekvensen att det blir användarvillkor och policyer, istället för  lagar, som sätter begränsningen för vad som får sägas och göras.

Internets samhällsförändrande kraft är hotad. Jag vill, med er hjälp, få en chans att rädda den! Så att vi kan fortsätta med alla våra andra kamper för att göra världen till en bättre plats. Och Europaparlamentet är en av de viktigaste platserna att föra den här kampen. Det är här vi kan förbättra eller stoppa många av de begränsande lagförslag som kommit och som kommer att komma. Det är vad jag har jobbat med i Europaparlamentet under de senaste åtta åren som tjänsteman, och det är vad jag hoppas kunna ägna de kommande fem åren som folkvald åt.

Det här är den kamp som piratpartiet grundades för att föra. Och just därför hoppas jag att jag ska få våra medlemmars förtroende att toppa listan i det kommande EU-valet!

Vill du hjälpa mig att uppnå det målet? Dela länken till den här texten på facebook eller twitter före söndag. Tagga mig i inlägget och skriv en rad om varför du tycker att jag bör toppa piratpartiets lista. Så kan partiets medlemmar få en bild av vilket stöd det finns för min kandidatur även utanför partiet.

 

 

Please follow and like us:
Mab
Mab

4 Comments

  1. Profilbild Anders Lindbäck skriver:

    Första versionerna av nätet föddes i slutet av 60-talet.

    • Mab Mab skriver:

      Jag är medveten om att dagens nät bygger på tekniken för det gamla ARPANET. Men jag skulle nog aldrig vara beredd att påstå att det kan förstås som samma sak som det internet vi pratar om idag. Ska man hitta en startpunkt för internet skulle jag lägga den på 80-talet när amerikanska universitet använde sig av tekniken från ARPANET och vidareutvecklade den för att koppla ihop sig i ett nätverk dem emellan.

  2. […] åren med att jobba mot de här förslagen. Och nu finns det en chans att jag kan komma att få bli en av de Europaparlamentariker som slutligen skrotar dem i Europaparlamentet. Allt som krävs är att vi får tillräckligt många människor i Sverige att förstå vad det är […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kontakta mig
Facebook
RSS