Så röstade svenskarna om upphovsrättsdirektivet
26 mars, 2019
A Europe fit for the digital age
16 juli, 2019
Visa alla

En mörk dag för rebellerna

Vi pirater har alltid kämpat i underläge. När vi blev invalda i Europaparlamentet 2009 efter Pirate Bay rättegången kom vi från ett underläge. När vi stoppade ACTA i Europaparlamentet 2012 startade vi det arbetet från ett underläge. Givetvis fanns det något i mig som hoppades att vi även den här gången skulle lyfta oss från underläget och triumfera. Och vi kom nära. Exakt hur nära får vi aldrig veta eftersom folks slarv gjorde att vi förlorade omröstningen om att ens få rösta om att stryka artikel 11 (länkskatt) och artikel 13 (censurfilter) från förslaget. Istället godkändes rubbet och länkskatten är nu artikel 15 medan censurfiltren fått nummer 17 i det färdiga förslaget. Men vi var nog närmare än vad jag trodde efter att ha lyssnat på debatten i parlamentet under förmiddagen. Tyvärr tog det oss inte hela vägen. Goda intentioner och hundratusentals människor på gatorna över hela Europa är helt enkelt inte lika slagkraftigt som upphovsrättsindustrins finförgrenade nätverk som går djupt in i partier och organisationer kors och tvärs över Europa.

Men är det då helt kört? I teorin kan förslaget fortfarande stoppas i ministerrådet när det formellt ska klubbas där i april. Men det händer aldrig, så vi ska inte sätta något hopp om att det kommer att lösa sig där. Men vi bör göra väsen kring den omröstningen så mycket vi kan. För nästa fas i arbetet med upphovsrättsdirektivet är att försena och urvattna den svenska implementeringen av artikel 11 och 13 så mycket vi bara kan, och då behöver vi väsnas var gång vi får chansen. I bästa fall kan censurfiltren hamna i EU-domstolen om ett par år, och kanske strykas där. Är så fallet ser jag gärna att vi inte hunnit implementera dem alls i Sverige före dess.

Jag fick tidigt lära mig efter att jag blivit partiaktiv att negativa händelser skapar aktivism. Det kanske stämmer för vi har fått in runt 30 nya medlemmar under dagen. Är du som läser en av dem så vill jag rikta ett extra välkommen just till dig! Förhoppningsvis kan vi få in ännu fler nya medlemmar de kommande dagarna om vi påminner folk om att vi är den enda rörelsen som på riktigt står upp mot den här typen av attacker mot Internets kärna; möjligheten att kommunicera fritt. För vi behöver bli fler inför vårens valrörelse. Tack vare upphovsrättsdirektivet har vi fått en hel del medieuppmärksamhet de senaste veckorna och vi behöver hålla liv i den uppmärksamheten ändra fram till valet. Vi kommer ha gott om liknande förslag från EU att bekämpa framöver som jag kommer återkomma till i nästa mejl.

Med start från och med fredag den här veckan kommer jag finnas i Sverige på heltid, så vill du göra något lokalt som kan ge oss uppmärksamhet kan jag förmodligen komma förbi och hjälpa till. Hör av dig till mig så bollar vi vad som blir bäst. Piratpartiet har alltid varit ett parti där vi ger folk utrymme till egna initiativ, så vänta inte på ett centralt direktiv utan kliv gärna fram och dra igång saker på egen hand så hjälper jag och partiet centralt dig så gott det går.

Idag var en stor förlust för det fria nätet. Så ta en dag eller två att sörja, men sen är det dags för oss att kavla upp ärmarna och förberedda oss i för nästa kamp. Och nästa. Och nästa. Slås man från ett underläge kan man aldrig vila. För vi måste vända skutan. Vi måste gå från att enbart försöka stoppa dåliga lagförslag till att få gehör för våra tankar om ett fritt och öppet samhälle. Jag kommer prata om allt det här och mycket mer i Pirat-TV kl 15 på lördag och har du tankar kring annat jag bör lyfta är det bara att höra av sig till mig. Tillsammans kan vi vända dagens bistra bakslag till ett avstamp för en ny vår för Piratpartiet och återigen slå oss in i Europaparlamentet från ett oväntat underläge.

Det är en kamp varenda dag!

Please follow and like us:
Mab
Mab

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kontakta mig
Facebook
RSS